Izvor: RTS, 07.Maj.2023, 14:16

Хрватска, избори за мањинске савете и њихове представнике у локалној власти

У Хрватској се одржавају избори за мањинске савете и мањинске представнике у општинама, градовима и жупанијама. Бира се 339 већа и 106 представника у 201 јединици – у 19 жупанија и граду Загребу, у 65 градова и 116 општина. Већа бира 14 националних мањина, а представнике њих >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 19.
У Хрватској је отворено је 840 бирачких места на којима око 235.000 бирача, припадника националних мања бира своја већа и представнике. Портпарол Државне изборне комисије Славен Хојски рекао је да је одзив до 12 сати слаб, односно уобичајен за ту врсту избора, пренела је Хина.
Према његовим речима, највећи одзив је у Међумурској жупанији – око 11 одсто и у Личко-сењској жупанији – око седам одсто.
Што се тиче самих мањина, највећи одзив је код ромске – између седам и 10 одсто, па код мађарске – шест до седам одсто, чешке и словачке – пет до шест одсто, док су остале мањине на мањим процентима.
Највише бирача има српска национална мањина, а њих је на нивоу жупанија до поднева изашло 4.000, а на нивоу градова и општина око 2.000, казао је Хојски.
Председник Српског народног вијећа (СНВ) и посланик СДСС-а Милорад Пуповац оценио је, након гласања на бирачком месту у загребачкој градској четврти Трње,  да ће СНВ добити више од 90 одсто изабраних већника на изборима већа и представника националних мањина. 
Пуповац је, на питање да прокоментарише то што је, за разлику од пре четири године, на изборним листама много мањи број кандидата српске мањине, рекао да се људи не осећају сигурно, преноси Хина. 
''Гласови нетолеранције су још увек изразито гласни и онда то спутава људе да се усмере према овом облику организовања и деловања које је у складу с Уставом и законом'', навео је Пуповац. 
На питање како усадити свест о потреби гласања међу припадницима националних мањина, Пуповац је рекао да је проблем у томе што у медијима нема довољно информација да би људи могли да знају о чему се ради и да у многим срединама нема довољно бирачких места. 
''Потребно је радити да се то промени'', рекао је Пуповац. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.