Izvor: RTS, 07.Maj.2023, 09:30

Др Латас: Биће времена за математику, важно је да психолошка траума прође на најлакши могући начин

Директор Клинике за психијатрију УКЦС професор Милан Латас рекао је за РТС да је ситуација тешка и за наставнике и за децу и за општу популацију. Биће времена за математику и за писмене задатке, важно је да психолошка траума прође на најлакши могући начин, али ће >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << трајати, биће ово болна ситуација, истакао је Латас. Препоручује: комуницирати са људима у оквиру породице.
Свима којима је потребна психолошка помоћ и подршка, могу да је добију у Институту за ментално здравље и Клиници за психијатрију Универзитетског Клиничког центра Србије.

Отворене телефонске линије за подршку породицама убијених, наставницима и ученицима.
Директор Клинике за психијатрију УКЦС професор Милан Латас рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је јуче и данас мало лакше што се тиче броја позива.
"Постоји потреба да се људи обрате неком у том тренутку, можда нису знали коме и било је згодно да отворимо тај телефон, на Клиници смо отворили једну линију", рекао је Латас.
Према његовим речима, у почетку и сада се показало да је највећи број позива ишао од родитеља, како организовати те дане, како се вратити у школу и како смањити узнемиреност деце, било је позива из опште популације – као да се изборе са овом ситуацијом, на пола сата је звонио телефон, око 40 позива у току дана, сада је неколико стотина позива укупно у последњих неколико дана.
На почетку ђаци нису звали. Др Латас је рекао да деца не зову, она имају своје канале комуникације, комуницирају на други начин са својим вршњацима.
Препоручује разговоре са родитељима, да родитељи виде како се деца осећају.
Ко је долазио у установу Рекао је да су направили специјалне тимове за помоћ породицама пострадалих, а отишли су у школу "Владислав Рибникар".
На питање ко је долазио на Клинику, Латас каже да су долазили људи који су били узнемирени лично, и мајке да виде шта да саветују деци, како да им помогну.
"Тим из Клинике за психијатрију је био у школи. Људи су унесрећени, осећају се очајно, узнемирени, тужни, било је потребно да им се помогне на људски начин, разумевањем", нагласио је Латас.
Две теме су провејавале – да ли сам могла нешо више да учиним и спречим ову трагедију и како почети први час када се деца буду вратила у школу.
Латас каже да је ситуација тешка и за наставнике и за децу и за општу популацију.
Објашњава да деца гледају наставнике и старије као стуб, чврстину, а они се осећају слабо, ако виде да су наставници, родитељи довољно чврсти, то их збуњује. Препорука је да кажу онако како јесте, да су сви узнемирени, да су наставници узменирени и да је очекивано да деца буду узнемирана у овој ситуацијији, у том смислу их треба  разумети, да се искажу како се осећају. 
"Биће времена за математику и за писмене задатке, важно је да психолошка траума прође на најлакши могући начин, али ће трајати, биће ово болна ситуација“, истакао је Латас.
О лажним снимцима Доктор Латас каже да је свеједно да ли су прави или лажни снимци, то доводи до исте реакције, лажне вести доводе до узнемиравања јавности, која је већ узнемирена. 
"Поново ће се осећати још лошије због свега тога, отвара простор људима који су лабилни да понове исту ствар или да буде још трагичнија ситуација", навео је он. 
"Као људско биће желим да кажем да такве ствари не треба делити, гледати. Савет наставницима је да не гледају, делују као магнет, а после тога се осећају лошије", додао је Латас.
Савет као да се суочимо Др Латас напомиње да је јасно да је тешко, сви смо погођени, сви смо огорчени, узнемирени, тужни и то ће трајати.
"Моја препорука је комуницирати са људима у оквиру породице, изаћи напоље, одвојити се од медија по сваку цену, јер се људи осећају још огорченије. Комуникација са стабилним људима, у оквиру породице, разговори са пријатељима то може да помогне у овом тренутку“, закључио је Латас.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.