Izvor: RTS, 07.Maj.2023, 05:39

Србија тугује и испраћа страдале – цвеће и свеће на местима злочина

Данас је трећи дан жалости у Србији због трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду и масовног убиства у селима у околини Смедерева и Младеновца. Грађани широм Србије и региона одају пошту страдалима у две масовне пуцњаве. Сахрањено троје страдалих >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Дубони. На београдским гробљима јуче су сахрањена четири ученика и радник обезбеђења школе на Врачару. Петорица младића сахрањена су у Малом Орашју.
Србија тугује за седамнаесторо страдалих у два масовна незапамћена злочина у Србији, у два дана. Заставе су спуштене на пола копља, а све активности почињу одавањем поште минутом ћутања.
У тишини се на местима злочина, али и на трговима и другим јавним местима, пале се свеће, полаже се цвеће и остављају разни предмети, уз жељу да се трагедије више нигде и никада не понове.
Грађани могу да се упишу у књигу жалости испред школе "Владислав Рибникар". Књига жалости отворена је и у Министарству спољних послова. Широм региона грађани одају пошту и пале свеће жртвама масовних злочина, а у амбасадама Србије отворене су књиге жалости.
На београдским гробљима сахрањена су четири ученика и радник обезбеђења који су страдали у пуцњави у школи. На сеоском гробљу у Малом Орашју код Смедерева сахрањено је пет жртава.
У среду, у основној школи "Владислав Рибникар", ученик седмог разреда убио је осморо ученика и радника обезбеђења, и ранио шесторо ђака и једну наставницу.
Ни пуних 36 сати након трагедије на Врачару, десило се ново масовно убиство у Србији – наоружани младић У. Б. (2002) убио је осам људи у селима Мало Орашје код Смедерева и Дубона код Младеновца. Осумњичени за масовно убиство признао је извршење кривичних дела и њему је одређен притвор.
Повређени у две незапамћене трагедије збринути су у здравственим установама у Београду и Смедереву.
У злочинима у школи на Врачару и у селима у околини Младеновца и Смедерева четири особе су у критичном стању. Двоје је отпуштено из болнице, остали су стабилно. Повређени у смедеревској болници ван животне опасности.
Петак је био дан жалости и у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине, док је Влада Црне Горе прогласила дан жалости за недељу, 7. мај.
Председник Србије Александар Вучић саопштио је на конференцији за медије у петак да ће након две трагедије по хитном поступку бити донете мере којима ће, како је рекао, бити извршено готово потпуно разоружање Србије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.