Izvor: RTS, 04.Maj.2023, 19:04

Трагедијом у ОШ "Владислав Рибникар" затечени и радници из Хитне – никад нисмо доживели ништа тако потресно

Дан после велике трагедије у ОШ "Владислав Рибникар", часови у осталим школама почели су минутом ћутања. Полицајци и чланови екипа Хитне помоћи који су јуче били на лицу места кажу да никад нису доживели ништа тако потресно.
Минутом ћутања је данас >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << почео први час у школама у Србији. Минутом ћутања за вршњаке, другаре, саборце у клупама. Неког су данас испратили родитељи до школе, а било је и оних који нису пустили децу у школу. Биљана Божић, разредни старешина у Основној школи "Франце Прешерн", одржала је јутрос час одељенског старешине. Било је суза.
"Били су тихи, није било потребе да их опомињем као што то обично бива на часу одељенског старешине. Оно што сам могла да приметим јесте да су били уплашени, збуњени, причали су доста они, ја сам јако мало причала. Питање на којем су потенцирали јесте да ли ће дечак бити кажњен. Прави одговор на то питање нисам имала", наводи Божићева.
Доктор Александар Стијачић из Завода за хитну медицинску помоћ први је ушао у школу, у учионицу у којој се све догодило.
"И кад смо ушли унутра, то је било нешто што ја до сада нисам видео, а знате, ја 30 година радим овде и свакака сам убиства, несреће видео, али ово је нешто што оставља утисак, не само код мене него код свих који су дошли“, наводи др Стијачић.
Стефановић: За овакве ситуације се не припремамо на факултету
Др Ивана Стефановић из Завода за хитну и медицинску помоћ наводи да се за ситуацију коју је екипа лекара затекла на месту пуцњаве не припрема на факултету.
"Све екипе су осале до краја до када је требало, а онда када смо се вратили неко се и сломио јер то је заиста стрес који за који се не припремате ни на факултету“, додаје Стефановићева.
Стијачић: Нисам смео пријатељици да кажем да је њено дете мртво
Доктор Александар Стијачић из Завода за хитну медицинску помоћ наводи да му је у Хитној пришла пријатељица и питала да ли је видео њено дете у школи. Како каже, њено дете је било међу страдалима али он није имао снаге да јој то каже.
"Једна пријатељица ми је пришла, чије дете је било унутра, знам и дете и њу. Ја сам знао да је дете мртво, нисам смео да јој кажем, реко - иди у школско двориште и види шта се дешава. Нисам смео да јој кажем, жена би умрла“, објашњава Стијачић.
Зачуђујуће смо добро, кажу нам и највећи професионалци, који су се јуче на лицу места борили са размерама катастрофе. Како смо сви ми остали дан после најбоље показују слике испред школе "Владислав Рибникар".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.