Izvor: RTS, 01.Maj.2023, 11:19

Пашалић: Брига о радницима мора бити међу приоритетима државе

Честитајући Међународни празник рада, заштитник грађана Зоран Пашалић истакао је да су достојанствен рад, пристојне и праведне плате, сигурни и здрави радни услови, као и право на синдикално организовање, вредности које су кључне за стварање праведнијег друштва >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и задовољних грађана.
Омбудсман је у саопштењу нагласио да брига о радницима, унапређење њихових права и положаја, морају бити међу приоритетима државе.

Неопходно је подићи квалитет услова рада, нарочито онима који раде на најтежим пословима, а приступ адекватној правној заштити као и једнаке могућности за напредовање додатно побољшавају положај радника, истакао је Пашалић.
Пашалић је поздравио је доношење новог Закона о безбедности и здравља на раду, који је тренутно у скупштинској процедури, и треба да донесе неколико важних измена у унапређењу положаја радника, као што су увођење појмова рада од куће и рада на даљину, обавезне обуке у области безбедности, али и одговорност самих запослених за повреде на раду.
"То је веома важно и због чињенице да многи радници раде у условима који представљају ризик по њихово здравље и безбедност, а недовољна примена закона и прописа често доводи до тога да радници не добију адекватну заштиту", навео је у саопштењу Заштитник грађана Зоран Пашалић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.