Izvor: RTS, 28.Apr.2023, 14:48

Борељ: Вучић и Курти у Бриселу о нацрту статута ЗСО и Декларацији о несталим лицима

Високи представник Европске уније за спољну политику Жозеф Борељ сазвао је састанак на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине у уторак, 2. маја, у Бриселу.
Присуство на састанку 2. маја у Бриселу, у оквиру дијалога Београда и Приштине, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << потврдили су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, саопштила је Служба за сарадњу са медијима ЕУ.

Високи представник Жозеп Борељ, уз специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака, одржаће са лидерима заједнички састанак који ће почети у 18 часова.
Тема разговора у Бриселу, како се наводи у саопштењу, биће нацрт статута Заједнице српских општина и Декларација о несталим лицима.
Фокус ће, како се наводи, бити на примени Споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине, а од страна се очекује да подрже Декларацију о несталим лицима као прву тачку дневног реда, након чега ће бити представљен први нацрт статута Заједнице српских општина на северу КиМ.
Такође ће, наводи се у саопштењу, имати прилику да разговарају и о другим питањима од политичког значаја.
Стано: ЕУ жели да помогне у дијалогу, не спекулише о "шта ако" Портпарол Европске уније Петер Стано данас је на конференцији за новинаре у Бриселу рекао да ЕУ, као посредник, покушава да помогне Београду и Приштини да постигну напредак у дијалогу и да испуне своје обавезе.
"ЕУ као посредник покушава да помогне обема странама да постигну напредак, да иду напред у процесу дијалога и да испуне своје обавезе. Заједница српских општина је нешто што је већ договорено и треба да буде имплементирано, као и бројне ствари које су договорене и исто тако треба да буду испуњене. Ми идемо напред, радимо све што можемо да помогнемо обема странама да направе неопходан напредак ка имплементацији", рекао је Стано.
Додао је да ЕУ не спекулише о "шта ако" питањима, одговарајући на питање новинара да ли ће бити нових састанака и рокова у случају да не буде напретка у формирању ЗСО.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.