Izvor: RTS, 27.Apr.2023, 17:13

Састанак државног врха са представницима Радне групе Савета ЕУ за проширење

Председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и министарка правде Маја Поповић састали су се са представницима Радне групе Савета Европске уније за проширење и државe које воде преговоре о приступању ЕУ (ЦОЕЛА), са којима су разговарали о наставку >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << евроинтеграције.
Александар Вучић је током састанка поручио да је Србија у потпуности посвећена процесу евроинтеграција, а да чланство у ЕУ остаје стратешко опредељење наше земље која наставља реализацију реформске агенде у складу са својом европском оријентацијом и националним интересима. 

Изразио је наду да ће и земље чланице препознати напоре и резултате Србије и до краја године дати „зелено светло“ за отварање кластера 3, за који је наша земља у потпуности спремна.
Говорећи о дијалогу Београда и Приштине који се води уз посредовање ЕУ, председник је истакао да је Србија максимално посвећена нормализацији односа и примени договореног, позвавши представнике ЕУ на појачани ангажман у циљу спровођења преузетих обавеза друге стране.
Сузана Лисик је  у име председавања Шведске Радним телом Савета ЕУ, поновила посвећеност ЕУ перспективи Србије за чланство у ЕУ, подсетивши да је ЕУ највећи инвеститор, донатор и трговински партнер Србије. Државе чланице ЕУ подсетиле су колико је важно да Србија даље убрза и спроводи реформе у основним областима, као што су владавина права и основна људска права, независност и функционисање правосуђа, слобода изражавања, укључујући слободу медија и борбу против корупције и организованог криминала.
"Реформе приоритет" Ана Брнабић је током састанка је навела да је ЕУ најзначајнији спољнотрговински партнер са којим остварујемо две трећине укупне робне размене, саопштено је из Владе.
Нагласила је да Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу са Приштином, али да инсистира да се спроведу све обавезе из до сада постигнутих споразума, нагласивши да Приштина није испунила ништа из Бриселског споразума.
Премијерка је рекла да су реформе у области владавине права приоритет, да ће оне бити снажно настављене, као и да је у претходном периоду напредак постигнут у готово свим областима обухваћеним владавином права, реформском процесу, борби против корупције и организованог криминала, визној политици и у области медија.
Државе чланице ЕУ су поздравиле Споразум о путу ка нормализацији односа, који поставља дијалог уз посредовање ЕУ на чврст пут ка будућности и утире пут за свеобухватну нормализацију и изразиле очекивање да се спроведу све одредбе Споразума и Анекса, наведено је у саопштењу.
"Започет поступак свеобухаватне реформе правосудног система" Министарка правде Маја Поповић представила је представницима Радног тала Савета ЕУ за проширење и државе које воде преговоре о приступању резултате у остваривању Акционог плана за Поглавље 23 "Правосуђе и основна права".
Истакла  је да је Србија, усвајањем уставних амандмана и новог сета правосудних закона, започела поступак свеобухаватне реформе правосудног система.
Реформом, рекла је, осигураће се владавина права и учврстити темељи правне сигурности, саопштило је Министарство првде. 
Нагласила да ће грађани у наредном периоду осетити све позитивне ефекте реформе, која има за циљ стварање независнијег, ефикаснијег и одговорнијег правосуђа. "Србија је одлучна да, кроз предстојеће активности, поступак реформе спроведе до краја", изјавила је Поповићева. Чланови Радне групе честитали су Министарству правде на постигунитим резултатима и изразили подршку за уложене напоре у изградњи система којим ће се постићи виши степен заштите основних права и слобода.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.