Izvor: RTS, 26.Apr.2023, 20:44

МУП утврђује због чега су полицајци тукли мигранте, надлежни се надају да је реч о изолованој појави

Поводом снимака који су се јуче појавили на интернету, где се види насиље полиције према мигрантима у Сомбору и Малом Зворнику, МУП најављује унутрашњу контролу. Проверу тражи и министар за људска и мањинска права и нада се да је реч о изолованој, а не учесталој >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << појави у друштву.
Два снимка из два града – са севера и запада Србије. Оба су до јавности стигла преко друштвених мрежа, приказују насиље над избеглицама и мигрантима. Зашто су полицајци тукли мигранте, требало би да утврди Сектор унутрашње контроле МУП-а.
"Након истраге Сектор унутрашње контроле ће, у складу са овлашћењима према одговорним полицијским службеницима предузети све законом прописане мере", саопштено је из МУП-а.
Проверу тражи и министар за људска и мањинска права. Нада се да је реч о изолованој, а не учесталој појави у друштву.
"Пратимо информације које садрже елементе да је било непримереног облика и начина поступања припадника полиције. Видели смо да је МУП предузео кораке да утврди истинитост тих информација. Ми као министарство које је надлежно за људска права можемо рећи само да такви облици, уколико су истинити, нису облици који су у функцији људских права, него су то брутални прекршаји", рекао је Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог.
Оне који брину о мигрантима брине што се насиље десило у избегличким камповима, који би требало мигрантима да обезбеди сигурност.
"Ове слике подсећају на слике са мађарско-српске и хрватско-српске границе, где су тамошње полиције спроводиле брутално насиље над мигрантима, неселективно, користили су однос који је имао елементе мучења и нечовечног и понижавајућег понашања, уз велику употребу силе и последицима, а по здравље и живот многих избеглих лица која су се налазила дуж граница", навео је Радош Ђуровић, директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.
На наводе да је полиција била насилна и према малолетницима, Kомесаријат за избеглице за РТС тврди: у Сомбору није смештено ниједно лице које има мање од 18 година.
Задовољни су сарадњом са МУП-ом и најављују да ће се придружити институцијама у провери дешавања у Сомбору и Малом Зворнику.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.