Izvor: RTS, 22.Apr.2023, 23:16

Индијци желе да студирају у Крагујевцу

На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу данас су прва отворена врата за потенцијалне бруцоше. Још једна ће бити одржана у мају. Клиничка медицина овог факултета рангирана је између 201. и 300. места на Шангајској листи научних области, док је Медицински >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << факултет Универзитета у Београду између 301. и 400. места.
Факултет медицинских наука очекује акредитацију за наставу на енглеском језику, а о интересовању младих Индуса за овај факултет сведочи и посета факултету индијског амбасадора у Србији.
За студије на српском језику планирано је 88 места, а 59 за студије на енглеском језику.
Проф. Владимир Јаковљевић, декан овог факултета, каже да ће факултет акредитацију добити на некој од наредних седница Националне акредитационе комисије.
"Прошле седмице смо добили записник да је наш студијски програм добио позитивну оцену и да само формално-правно треба да се усвоји на једној од првих седница Националне акредитационе комисије, тако да смо практично добили ту акредитацију и у том смислу очекујемо велики број студената управо из Индије и да ћемо имати привилегију да одаберемо најбоље”, каже Јаковљевић.
Припреме наставе за потенцијалне бруцоше нема. Објављене су збирке за припрему пријемног испита који би требало да се полаже крајем јуна.
"Формално-правно морамо да сачекамо упутство Министарства просвете за објављивање тога, али неки начелни договор Заједнице медицинских факултета је да тај пријемни испит буде у истом дану, биће по традицији последње среде у јуну”, рекао је декан Јаковљевић.
Уз државну матуру која би требало да се полаже од наредне године, Факултет медицинских наука предлаже додатну квалификацију. Сличан је став, кажу, свих медицинских факултета.
"Захваљујући јаком пријемном испиту ми смо имали привилегију да селектујемо најбоље матуранте да буду наши студенти. И због тога је неки наш предлог био у оквиру пројекта државне матуре да за све факултете који носе беле мантиле, а ту сматрам и фармацију и стоматологију, имају додатну класификацију за биологију или хемију и то смо изнели као свој предлог”, рекао је Јаковљевић.
Готово сва места попуне се у првом уписном року.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.