Izvor: RTS, 22.Apr.2023, 11:44

Највише новца трошимо на храну, а најмање на здравље

Домаћинства у Србији прошле године су највише новца трошилa на храну и безалкохолна пића, а најмање на здравље, показују подаци Републичког завода за статистику (РЗС).
РЗС је објавио извештај у коме се каже да су просечни месечни приходи у новцу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и натури по домаћинству лане износили 78.393 динара. Издаци за личну потрошњу домаћинстава, пак, били су виши и износили су 78.678 динара. 

Просечни месечни приходи у новцу и натури, у односу на 2021. годину били су већи за 9,3 одсто, а издаци за личну потрошњу домаћинстава за 9,4 одсто, номинално, док су просечни месечни приходи домаћинстава у градским подручјима износили 80.697 динара, а у осталим 74.644 динара.
Лична потрошња Издаци за личну потрошњу код домаћинстава у градским подручјима били су 81.087 динара, а код домаћинстава у осталим подручјима 74.739 динара.
Највећи удео у приходима у новцу и у натури имали су приходи из редовног радног односа 49,9 одсто, пензијe 32,1 одсто, док су приходи од пољопривреде били 4,3 процента.
Највећи удео у личној потрошњи домаћинстава чинили су издаци за храну и безалкохолна пића (36 процената) и за становање, воду, струју, гас и остала горива (16,1).
Следе издаци за транспорт (8,9 одсто), остале личне предмете и услуге (5,9), комуникације (5,5), рекреацију и културу (5,1), одећу и обућу (4,9), алкохолна пића и дуван (4,7), здравље (4,4), а 8,5 одсто чине издаци за остале групе потрошње.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.