Izvor: RTS, 20.Apr.2023, 17:33

Дачић: Притисак међународне заједнице од кључног значаја за формирање ЗСО

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже после састанка у Паризу са шефицом француске дипломатије Катрин Колона да Србија развија добре билатералне односе са Француском и да они можда, нису били на вишем нивоу у последњих неколико деценија. Дачић је истакао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да би притисак међународне заједнице био од одлучујућег значаја како би се власти у Приштини натерале да испуне своје обавезе и формирају Заједницу српских општина.
Ивица Дачић је у Паризу рекао да постоје изузетно добри и пријатељски односи између председника Емануела Макрона и Александра Вучића и нагласио да је посета председника Макрона Србији била изузетно важна и историјска.

Дачић је истакао да је спољнотрговинска размена Србије и Француске расте из године у годину и да је 2022. износила 1,6 милијарди евра.
"Француска компанија Венси управља нашим аеродромом, у плану је велика депонија у Винчи, метро, постоји више стотина компанија из Француске које запошљавају раднике у Србији. Француска је велики инвеститор у нашу земљу и трудимо се да имамо што боље односе у свим сегментима", рекао је Дачић.
Навео је и да Француска од Србије очекује усаглашавање са спољном, визном, безбедносном и одбрамбеном политиком Европске уније.
Дачић је министарки Колона изнео ставове Србије и бојазан да мора да води рачуна о националним, државним и економским интересима.
Истакао је да је један од разлога његове посете Француској и то што ће се у амбасади Србије данас окупити делегати Међународног бироа за изложбе, који ће у јуну донети одлуку о домаћину специјализоване изложбе Експо 2027, за који ће се Србија такмичити са још четири града из Шпаније, Аргентине, Тајланда и САД.
Дачић каже да би организација те изложбе била важна јер у региону 30 година није било таквих манифестација.
"Србија је разочарана што потпис Кетрин Ештон ништа није значио" Дачић је истакао да би притисак међународне заједнице био од одлучујућег значаја како би се власти у Приштини натерале да испуне своје обавезе и формирају Заједницу српских општина.
Све остало би, каже Дачић, било награђивање Приштине - визна либерализација, или почетак процедуре за чланство у Савету Европе. 
Дачић је ставове Србије по питању ситуације на Косову и Метохији пренео и министарки спољних послова Француске. 
"Колона је рекла да се надају, а мислим да не би било добро само да се надају, јер ми смо се надали 10 година уназад, да натерају Приштину да спроведе формирање Заједнице српских општина и да то буде један допринос нормализацији наших односа", истакао је Дачић. 
Навео је да је прошло 10 година од потписивања Бриселског споразума, који је за сада "мртво слово на папиру". 
"Србија је разочарана тиме што потпис Кетрин Ештон на тај документ ништа није значио и да ћемо врло брзо бити суочени са одговором, а нарочито после тог 2. маја и сусрета на високом нивоу у Бриселу, да ли Курти заиста жели да се формира Заједница српских општина. Наше мишљење је да он то не жели и да жели да протера Србе са Косова и Метохије", истакао је Дачић. 
Он је додао да је министарка Колона обећала да ће доћи у Србију, као и да Француска подржава да цео Западни Балкан буде део Европске уније.
Дачић се претходно сусрео и са генералном директорком Унеска, Одре Азуле у седишту те организације у Паризу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.