Izvor: RTS, 20.Apr.2023, 16:44

Влада усвојила измене уредбе о снабдевању природним гасом

На седници Владе Србије усвојен је предлог измена и допуна Уредбе о условима испоруке и снабдевања природним гасом у циљу смањења трошкова и скраћења времена неопходног за прикључење нових потрошача природног гаса, односно стамбених зграда катерорије А. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Измене Уредбе ће омогућити да у случају објеката који се прикључују на дистрибутивни систем радног притиска мањег од шест бара, ca кућним мерно-регулационим сетом максималног капацитета до 10 кубних метара по сату за стамбене зграде категорије А, проверу испуњености услова за пуштање гаса у објекат обавља комисија оператора система и купац није у обавези да достави извештај комисије за технички преглед унутрашње гасне инсталације.

Измењеном Уредбом се, такође, прецизирају и мере које се предузимају у случају да је угрожена сигурност испоруке овог енергента услед поремећаја у раду транспортноr или дистрибутивног система или поремећаја на тржишту, наводи се у саопштењу Владе.
Помоћ у области јавног информисања Усвојен је и Предлог уредбе о изменама Уредбе о условима и критеријумима усклађености државне помоћи у области јавног информисања којом се, на основу упоредне праксе, уређује и финансирање производње медијских садржаја који имају за циљ остваривање јавног интереса у тој области. 
"Ова област се на овај начин додатно усклађује са европским правним тековинама које се тичу потенцијалних корисника државне помоћи у области јавног информисања, исправљање техничких грешака, прецизирање и појашњавање појединих одредби ради отклањања нејасноћа у циљу ефикаснијег спровођења у пракси", каже се у саопштењу.
Савет за радну равноправност  Чланово Владе донели су Одлукy о образовању Савета за родну равноправност као саветодавног тела у који је укључено цивилно друштво у најширем обиму, чиме се јача демократски капацитет за остваривање најважнијих циљева и мера садржаних у Стратегији за родну равноправност.
Теме којима ће се бавити Савет су оснаживање родно осетљивих категорија становништва применом одговарајућих мера, изградња и унапређење капацитета институција за спровођење политике родне равноправности и подизање јавне свести о значају родне равноправности у друштву.
Савет, такође, треба да допринесе иградњи европских и међународних стандарда и вредности у области људских права, што ће уједно допринети демократизацији друштва, одрживом развоју и процесу придруживања Европској унији.
Спречавање терористичких аката  На седници је усвојен Закључак о утврђивању основе за приступање Србије Конвенцији о спречавању незаконитих аката повезаних са међународним цивилним ваздухопловством, чиме је наша земља подржала заједничке напоре међународне заједнице у спречавању терористичких актата уперених против цивилног ваздухопловства и потврдила спремност да кривично гони и казни починиоце. 
Сарадња са општинама Чланови Владе донели су и одлуке о сарадњи више општина у Србији са општинама и градовима у другим земљама.
Реч је о о сарадњи Општине Љубовија и Стража из Словеније у области привреде, пољопривреде, туризма, образовања, културе, спорта, здравствене заштите, заштите животне средине и локалне самоуправе, Општине Сремски Карловци са Општином Прњавор, Република Српска, Босна и Херцеговина  у области економије, трrовине, културе, спорта и туризма, као и о сарадњи Општине Лебане са Општином Кривогаштани у Северној Македонији у областима привреде, образовања, спорта, културе, екологије, информационих технологија, туризма, као и успостављања прекограничне сарадње по пројектима европских фондова. 
Град Лесковац успоставиће сарадњу са Општином Струмица, Република Северна Македонија, у области економског, пословног и научно-техничког развоја, социјалне заштите, образовања, културе и спорта и са градом Оахака Де Хуарес из Савезне Мексичке Државе Оахака, у области економског, пословног и научно-техничког развоја, социјалне заштите, образовања, културе и спорта.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.