Izvor: RTS, 19.Apr.2023, 19:38

Суд у Приштини Зорану Вукотићу повећао казну затвора

Зорану Вукотићу, осуђеном у Основном суду у Приштини за наводни ратни злочин против цивилног становништва, Апелациони суд у Приштини повећао је казну са 10 на 13 година затвора.
Пресудом Посебног одељења Апелационог суда, делимично је усвојена >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << жалба Специјалног тужилаштва, тако да је пресуда првостепеног суда преиначена, само у погледу одлуке о дужини казне, док су у осталом делу жалба Тужилаштва, као и притужба оптуженог З. В. и његовог браниоца Небојше Влајића одбијене као неосноване", наводи се у саопштењу Апелационог суда.

Основни суд у Приштини осудио је Зорана Вукотића у новембру прошле године на десет година затвора због, како се у пресуди наводи, ратних злочина против цивилног становништва у поновљеном поступку, пошто је првобитно Апелациони суд одбио пресуду и вратио случај на поновно суђење због бројних повреда поступка.
Адвокат Небојша Влајић је тада изјавио да у поновљеном поступку није приметио да је ишта предузето по примедбама Апелационог суда и упутио нову жалбу.
Поступајући по новој жалби браниоца и по захтеву Тужилаштва, Апелациони суд је саопштио да налази да је првостепени суд у поновљеном поступку на правичан и потпун начин утврдио чињенично стање у овом кривичном предмету из доказа спроведених у току судске ревизије, којима је доказано да је окривљени З. В. извршио кривично дело.
"Сходно томе, овај суд је оценио да ове околности у свом јединству дају довољан основ да оправдају изрицање казне затвора у трајању од 13 (тринаест) година, уз уверење да је сада изречена казна сразмерна и потпуно оправдана у односу на конкретну казну затвора, тежину кривичног дела, околности његовог извршења и висок степен кривичне одговорности окривљеног", наводи се у саопштењу Апелационог суда.
Након одлуке Апелационог суда, одбрана Зорана Вукотића има право жалбе Врховном суду у Приштини.
Зоран Вукотић је осуђен због наводног силовања Албанке у општини Вучитрн током сукоба на КиМ, што је према његовом браниоцу, адвокату Небојши Влајићу,  први пут да су локални судови некога осудили за такву врсту злочина.
Вукотић је још 2018. године проглашен кривим и осуђен на шест и по година затвора за ратне злочине над цивилним становништвом, односно за наводно злостављање албанских цивила заточених у затвору у Смрековници од 3. маја 1999. године, па до почетка јуна 1999.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.