Izvor: RTS, 19.Apr.2023, 19:38

Бриселски споразум деценију касније, да ли је то једини фијаско ЕУ

Пре тачно 10 година потписан је Бриселски споразум. Тада је називан историјским споразумом који је требало да означи почетак суживота два народа на Косову и Метохији и нормализацију односа Београда и Приштине. Деценију касније, ситуација непромењена. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Инциденти, хапшења, лажне оптужбе деценију после потписивања споразума који је требало да регулише нормализацију односа, на Косову и Метохији положај Срба све тежи. Приштина не престаје са изазивањем криза и инциденaта као и одбијањем формирања ЗСО.

"Посебну одговорност сноси пре свега међународна заједница, ЕУ и они који су подржали процес дијалога зато што су они били дужни да изврше потребан притисак на Приштину да ЗСО буде формирана. ЗСО представља кичму дијалога", каже  дирeктор Kанцеларије за КиМ Петар Петковић.
Један од потписника споразума, данас министар спољних послова Ивица Дачић, на Бриселски споразум гледа као највеће достигнуће Србије у политичком смислу те речи после 1999. године и Резолуције 1244.
"Приштина, Албанци су преварили Европску унију – осим ако они то нису заједно урадили – и све нас и читав свет. Зато ми то сада морамо да спречимо, зато је и тачка број један формирање Заједнице српских општина", каже министар спољних послова Ивица Дачић.
Споразум је, оцењују аналитичари, отворио Србији европски пут и приступне преговоре и довео земљу на повољну позицију у међународној политичкој и економској сфери чиме је у протеклих десет година оснажила потенцијале и у региону обезбедила водеће место.
"То је једини уговор иза кога стоји ЕУ, дакле и словом и потписом који је пола испуњен, пола није и то улази у биланс ЕУ који јој не иде у прилог. То је један фијаско ЕУ и показује да Европска унија у ствари није имала кредибилитет све ово време", напоменуо је аналитичар Зоран Миливојевић.
Шест месеци преговора и десет рунди разговора закључено је у 15 тачака, од којих се шест односи на Заједницу српских општина као основни услов Београда да би се кренуло даље у дијалогу.
"Кад прихватиш један план мораш да прихватиш и обавезе и оно што ти траже, у овом случају оно што занима Београд је Заједница општина са српском већином, која подразумева већу аутономију Срба на Косову од онога што је гарантирано косовским уставом и Ахтисаријевим планом", каже аналитичар Неџмедин Спахију.
Упућени сматрају да је кључ у Вашингтону јер има и средства и механизме да одлучујуће утиче на Приштину поводом испуњавања услова. Европска унија је у том случају, на тему Бриселског споразума, изгубила политички кредибилитет.
Председник Александар Вучић напомиње да је то обавеза која постоји од 19. априла 2013. године.
"Да не бисмо завршили као што су се неки други споразуми завршавали и после тога избијали ратови као што су неки европски лидери говорили да је то била игра и да је то био мост да би неки добили време лепо да они испуне своје обавезе, свој задатак. Ми у Србији можда смо глупи, али нисмо толико глупи, а имали смо сад прилике и да научимо од свих како то изгледа у свету и чекамо да испуните ово што су ваше обавезе и онда ћемо са највећом радошћу да прионемо на посао да покажемо колико смо поуздан партнер и колико желимо да учинимо оно за шта смо дали јавну реч", рекао је Вучић. 
Нова рунда дијалога између Београда и Приштине на највишем нивоу заказана је за 2. мај.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.