Izvor: RTS, 19.Apr.2023, 16:51

Макрон : Тигањи неће помоћи Француској да крене напред

Демонстранти, љути због промена у француском пензионом систему, дочекали су председника Француске Емануела Макрона звиждањем, транспарентима и лупањем по тигањима када је посетио фабрику на истоку земље.
Макрон је слегнуо раменима да покаже >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << незадовољство, рекавши да тигањи неће помоћи Француској да крене напред, пренео је Ројтерс.
Макроново појављивање у Мутершолцу је његов прв јавни "излет" ван престонице пошто је потписао непопуларан закон о подизању старосне границе за пензионисање што значи да грађани морају да раде две године дуже пре него што добију пуну пензију, навела је британска агенција.
Нагласио је да није могуће да друштво само слуша оне који "праве највећу буку" у настојању да истакне позитивне аспекте француског радног законодавства.
Демонстранти су чекали Макрона испред фабрике коју је посетио у источном региону Алзаса. У фабрици је накратко дошло до прекида електричне енргије, јавили су француски медији. На питање да ли иза тога стоји синдикат Се-Же-Те (ЦГТ), представник тог синдиката одбио је да одговори.
Између позива да понесе оставку и молбе за селфи Док је ходао поред окупљених људи у оближњем селу, многи су узвикивали "Макроне, дај оставку!“ а један човек му је рекао: "Нећемо ову пензију (реформу), шта ту не схваташ?"

Други човек му је рекао да води корумпирану владу и додао: "Ускоро ћеш пасти, само сачекај и видећеш“.
Било је и клицања а један мушкарац му је рекао да се "држи“, док му је нека жена захвалила на раду, други су тражили да се фотографише са њима.
Чак и у региону у коме Макрон има већинску подршку где је добио нешто више од националног просека гласова на председничким изборима 2022. – добродошлица је била углавном непријатељска, наглашава Ројтерс.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.