Izvor: RTS, 19.Apr.2023, 13:07

Вучић: Да не буде било какве дилеме – нећемо подржати чланство Косова у УН

После састанка са министром спољних послова Краљевине Шведске Тобијасом Билстремом, председник Србије Александар Вучић је изјавио да су разговарали и о ситуацији на КиМ и да је, да не би било никакве дилеме, поновио став – нећемо подржати чланство Косова у УН. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Говорили смо и о ситуацији на КиМ и ја сам поновио, да не буде било какве дилеме, ставове Србије да Србија оно што је рекла да ће да испуни, али да неће да подржи чланство Косова у УН и специјализованим агенцијама и институцијама УН. И да сам о томе јасно обавестио све оне који учествују у преговорима и другу стану – и Бореља, Лајчака, Шолца, Макрона и Блинкена и све на кугли земаљској с којима смо разговарали", навео је Александар Вучић.
Пренео је да је госту из Шведске рекао да је видео да се стално у медијима провлачи један политички трик – "како је важно да Албанци крену у процес формирања ЗСО, па да ваљда Србија треба одмах да испуни све што им падне на памет, да ствари не иду тако".
"Ствари иду овако. Данас је 10 година од Бриселског споразума. Ви формирате ЗСО са суштинским овлашћењима, када то урадите, а Србија је увек своју реч држала, као и после Бриселског споразума и убудуће ће, Србија ће свој део посла да испуни. Али нема игре око тога, има да испуните то и тек када то испуните, ми ћемо да испуњавамо онда наш део", истакао је Вучић.
Како је рекао, можда ћемо као знак добре воље нешто унилатерално да урадимо, али то нема везе са обавезом Приштине да у потпуности испуни оно што је договорено.
"Па тек онда да ми радимо све друго, јер то је обавеза која није прихваћена у фебруару или марту ове године или у новембру прошле године, то је обавеза која постоји од 19. априла од 2013. године", нагласио је Вучић.
Да не бисмо завршили као што су се неки други споразуми завршавали, па после тога избијали ратови, зато што су неки европски лидери говорили да је то била игра и мост да би неки добили време, напоменуо је Вучић.
"Лепо, да они испуне своје обавезе и свој задатак, ми у Србији нисмо толико глупи, а имали смо сада прилике да научимо од свих како то изгледа у свету. И чекамо да испуните ово што су ваше обавезе и онда ћемо са највећом радошћу да прионемо на посао и покажемо колико смо поуздан партнер и колико желимо да учинимо оно за шта смо дали јавну реч", поручио је Вучић.
Истакао је да је разумео све поруке госта из Шведске, од тога да морамо да уводимо санкције и како и на који начин да се понашамо у односима са Приштином.
"Ми смо независна и суверена земаља и доносићемо одлуке на такав начин, разуме се водећи рачуна и о ономе што сте нам ви као најближи партнери из ЕУ рекли. Надам се да ћете још чешће долазити у нашу земљу", поручио је Вучић.
"Шведска изузетно важан патнер нашој земљи" Захвалио је Шведској што се још 2009. године залагала за визну либерализацију за Србију, али и на искрености, јер је то "једини прави начин да се боље разумемо".
Указао је да је за њега посета Билстрема велика част, будући да је Шведска изузетно важан партнер нашој земљи, највећи економски партнер од свих нордијских земаља.
"Ми смо претходних 10 година учетворостручили са Шведском нашу трговинску размену, а 2022. је била рекордна од 629 милиона евра, са значајним повећањем српског извоза због инвестиција из ЕУ. У прва два месеца ове године имамо додатно повећање трговинске размене од око 17,8 одсто, посебно нашег извоза у Шведску која је једна од намоћнијих привреда ЕУ. Верујем да ћемо ове године прећи тај број од 800 милиона, а ускоро и милијарду евра трговинске размене", рекао је Вучић.
Додао је да има 241 компанија из Шведске у Србији од којих су неке веома значајне за наш БДП.
"Разговарали смо и о великој српској дијаспори која живи и ради у Шведској и представља мост између наших народа", додао је Вучић и рекао да је веома срећан како Швеђани о нашим људима говоре.
Надамо се да ће се вратити у Србију када достигнемо стандарде које има Шведска, додао је Вучић.
"Шведски министар инсистирао да Србија мора да уведе санкције Русији" Председник је рекао да је Билстрем посебно инсистирао да Србија мора да уведе санкције Русији и више пута то поновио, тражећи да будемо усаглашени са свим другим земљама чланицама ЕУ или које су на европском путу.
"Говорио је да је руска агресија на Украјину променила свет и да је Шведска зато одлучила да после 200 година припада једном војном блоку. Ја сам рекао да неко мора да разуме и нашу позицију, пошто нас је баш тај блок напао без сагласности СБ УН 1999. и да су наше емоције мало другачије и да чезнемо да останемо војно неутрални, а не да будемо део тог блока који нас је напао супротно Повељи УН, са жељом да наруши територијални интегритет и погази Повељу УН и нанео тешке жртве нашој земљи", рекао је Вучић.
Нагласио је да је захвалан на подршци европском путу Србије и да смо добро разумели шта морамо још да урадимо.
"Важно је што је Тања Мишчевић била присутна на овом састанку, пошто га је обавестила шта смо урадили у области правосуђа, али и о ономе што следи, као и о примени медијске стратегије која се увелико договара, тако да верујем да ћемо све што је наш домаћи задатак моћи да испунимо по питању владавине права", навео је Вучић.
Поручио је да су он и гост из Шведске разговарали и о ситуацији у региону и да верује да ћемо имати боље односе са Хрватском. 
Билстрем: Све одредбе Охридског споразума да се примене одмах Министар спољних послова Краљевине Шведске Тобијас Билстрем изјавио је да је са председником Вучићем разговарао, између осталог, о нормализацији односа Београда и Приштине и нагласио да Европска унија очекује да се примене све одредбе договора постигнутог у Охриду.
На конференцији за новинаре, након састанка са Вучићем, рекао да Србија припада ЕУ, која је уједно и највећи трговински партнер, као и да нема алтернатива осим европског пута.
"Шведско председавање држи Западни Балкан високо на агенди, Србија је прва на путу обиласка тих земаља. Руска инвазија на Украјину је из темеља променила безбедност Европе и очекујем усклађеност наших партнера са нама. Земље у региону су суштински партнери у залагањима да одржимо Европу стабилном", рекао је Билстрем.
Истакао је да је његова посета одраз снажних веза Србије и Шведске и подсетио да у тој земљи ради око 130.000 држављана Србије, као и да је у шведским компанијама у Србији запослено око 10.000 грађана.
Додао је да је са Вучићем разговарао и о текућим реформама и проблемима, владавини права, слободи медија...
"Важно је да се Србија потпуно усклади са ЕУ", рекао је Билстрем.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.