Izvor: RTS, 18.Apr.2023, 16:00

Утицај времена на пчеларска друштва

Један сунчан дан па три са кишом, такав је ове године април - један од три најхладнијих, од како се мери температура. Не прија људима, али ни пчелама, па је питање колико ће ове године бити меда.
Пчеле не излећу из кошница уколико су дневне температуре >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << испод десет, дванаест степени. А тако је готово од почетка априла. Сада је време да се друштва максимално развијају и да спремна дочекају главну багремову пашу, али хране понестаје у кошницама. Поморавски пчелари кажу да је још увек рано за прогнозе каква ће бити ова година.

„6. априла је овде пао снег, 15 сантиметара јуче био. Хладно, видећемо како ће све то да се заврши, није било мраза тако да ћемо видети како ће се то одразити на вегетацију, на багрем, јер нама овде у Поморављу багремова паша је главна паша. И ми пчелари стрепимо баш од оваквог времена", каже Бобан Мишић, председник Друштва пчелара Јагодине. На питање какво је стање у кошницама, одговара: "У кошницама је стање шарено".
Ако је за утеху касни мразеви нису оштетили цветне пупољке на багрему, што обећава добру пашу. Поједине воћне културе цветале су током најхладнијих дана када пчеле нису могле да излећу из кошница тако да вероватно и није било потпуног опрашивања.
„И данас имамо цветање у току, а имамо кишни дан који омета свакако рад опрашивача, пре свега пчела. Моја нека процена је да ће бити неки проценат рода који неће да се заметне због тога", наводи Игор Андрејић, саветодавац за воћарство Пољопривредне станице у Јагодини.
Уместо да уско сарађују пчелари и воћари често воде тихи рат, јер још увек има несавесних који воћњаке третирају у време цветања. То је изричито забрањено, као и употреба недозвољених препарата штетних за пчеле. Још прошле године најављен је почетак едукације воћара који у производњи користе препарате за заштиту биља, али није јасно зашто обука још увек није почела. Пчелари се надају да масовних тровања пчела ипак неће бити.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.