Izvor: RTS, 18.Apr.2023, 14:50

Ђедовић: Гасна интерконекција Србија–Бугарска биће завршена на јесен

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић обишла је заједно са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом радове на изградњи гасне интерконекције Србија–Бугарска. Очекујемо да читав пројекат буде завршен на јесен, поручила је Ђедовићева. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Министарка Ђедовић навела је да је изградња гасне интереконекције Србија–Бугарска од стратешког значаја за наш енергетски сектор, јер ћемо изградњом тог гасовода добити могућност да се снабдевамо гасом из више извора, као што је Азербејџан и ЛНГ терминал у Александрополису у Грчкој, саопштило је ресорно министарство.
"У претходном периоду смо решили многе изазове на пројекту, а данас су започели и радови на најтежој деоници гасовода, где се гасна интерконекција укршта с ауто-путем. Очекујемо да читав пројекат буде завршен на јесен, а бићемо ту да испратимо све до последњег дана, док не буде све спремно да потече гас", рекла је Ђедовићева.
Додала да је до сада на градилиште допремљено око 100 километара цеви, или око 90 одсто, а да је физичка реализација у овој фази већа од планиране.
"Изградња гасне интерконекције Србија–Бугарска има и регионални значај, због чега на овом пројекту имамо снажну финансијску подршку ЕУ. Паралелно са реализацијом овог пројекта, почели смо израду просторне и техничке документације за још један важан пројекат за гасну диверсификацију Србије, а то је изградња гасне интерконекције између Србије и Северне Македоније", рекла је Ђедовићева.
Шеф делегације ЕУ у Републици Србији Емануеле Жиофре поручио је да му је драго да види како овај пројекат напредује и да ЕУ наставља да буде посвећена диверсификацији снабдевања гасом у Србији и повећању отпорности и конкурентности њеног енергетског система.
"Жељно ишчекујемо гас који ће потећи овим гасоводом наредне грејне сезоне. ЕУ је такође понудила Србији да учествује у заједничкој набавци гаса са државама чланицама ЕУ”, рекао је амбасадор Жиофре.
Обиласку је присуствовала и градоначелница Ниша Драгана Сотировски.
Дужина гасне интерконекције на територији Србије је 109 километара, а капацитет је 1,8 милијарди кубних метара у правцу ка Србији. Радови на изградњи гасне интереконекције Србија–Бугарска започети су у фебруару 2022. године, а завршетак је планиран у последњем кварталу ове године.
Поред веће сигурности снабдевања и диверсификације гасних рута и снабдевача, нови гасовод ће омогућити и даљи развој дистрибутивне и разводне гасоводне мреже на југу Србије.
Вредност радова на изградњи гасовода износи око 90 милиона евра, а финансирање укључује 49,6 милиона евра бесповратних средстава ЕУ, зајам ЕИБ у вредности од 25 милиона евра и национално суфинансирање.
Такође, ЕУ подржава са укупно 33,6 милиона евра градњу деонице гасне интерконекције на територији Бугарске, чија је дужина 60 километара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.