Izvor: RTS, 18.Apr.2023, 11:54

Петер Стано: Императив је да се Срби врате у институције

Портпарол ЕУ Петер Стано позвао је на стабилизацију прилика на северу КиМ, наводећи повратак Срба у институције у Приштини као приоритет.
"Императив је да се вратимо у ситуацију да косовски Срби активно учествују у локалној управи, у полицији >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и правосуђу на северу КиМ. Потребно нам је да обе стране одиграју своју улогу у овоме", рекао је Стано приштинским медијима на албанском језику.

Навео је да је на да је на Приштини и Београду да дају приоритет повратку Срба у косовске институције, имплицирајући да ЕУ неће моћи да принуди било чије учешће у процесима.
"Међутим, ЕУ не може да натера да ови демократски процеси буду успешни. Дужност Косова и Србије је да дају приоритет повратку косовских Срба у локалну управу, полицију и правосуђе и да се договоре о путу напред који је свеобухватан, правичан, демократски и миран", рекао је Стано.
Услов Срба за повратак у институције које су колективно напустили у новембру прошле године је формирање ЗСО и повлачење специјалних снага полиције са севера КиМ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.