Izvor: RTS, 17.Apr.2023, 08:52

Расте број жртава сукоба у Судану, болницама понестаје лекова и медицинског материјала

Најмање 97 људи је погинуло, а стотине рањене у сукобима широм Судана. Светска здравствена организација упозорава да неким болницама понестаје залиха медицинског материјала и лекова.
Борбе су избиле у суботу између војних јединица лојалних >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << генералу Абделу Фатаху ел Бурхану, шефу прелазног владајућег Сувереног савета Судана, и паравојних снага за брзу подршку (РСФ), које предводи генерал Мухамед Хамдан Дагало, познат као Хемедти, који је заменик шефа Савета.
То је био први такав избијање борби откако су обе групе удружиле снаге да збаце ветерана исламистичког аутократу Омара ел Башира 2019. Насиље је изазвано неслагањем око интеграције РСФ у војску као дела транзиције ка цивилној власти да оконча политичко-економску кризу изазвану војним ударом 2021. године.
Бурхан и Хемедти договорили су трочасовно примирје како би се омогућиле хуманитарне евакуације које су предложиле Уједињене нације, саопштила је мисија УН у Судану, али је договор у великој мери прекршен.
У саопштењу рано у понедељак, лекарски синдикат је рекао да је најмање 97 цивила убијено, а 365 повређено од избијања борби.
Светски програм за храну УН-а обуставио је рад у земљи након што су три његова радника убијена у сукобима у области Дарфура. Борбе су такође пријављене у источној пограничној држави Касала.
Како су сукоби настављени, СЗО је саопштила да болницама недостаје медицинских залиха.
"Неколико од девет болница у Картуму које примају повређене цивиле остало је без крви, опреме за трансфузију, интравенозних течности и других виталних залиха“, наводи СЗО.
Ваздушни напади и снајперсти по крововима зграда У недељу су забележене тешке борбе око међународног аеродрома у Картуму. Очевици су навели да је војска извела ваздушне нападе на касарне и базе и успела да уништи већину објеката паравојних снага.
У саопштењу војске се наводи да су у току сукоби у близини војног штаба у централном делу суданске престонице и наводи се да је РСФ поставио снајперисте по крововима зградама.
У Њали, главном граду јужног Дарфура и најмногољуднијем граду Судана након Картума, мештани су рекли да су били приморани да побегну због борби између две ривалске фракције.
Раније у недељу, сведоци и становници рекли су Ројтерсу да је војска извела ваздушне нападе на касарне и базе РСФ-а у региону Картум и успела да уништи већину објеката паравојних формација.
Дипломатски напори за окончање сукоба Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је у да међу савезницима влада заједничка дубока забринутост“ у вези са борбама у Судану и став да сукобе треба одмах прекинути и да се стране врате преговорима.
Напори суседа и регионалних тела да прекину насиље појачани су у недељу.
Египат је понудио да посредује, а регионални афрички блок, Међувладина управа за развој планира да пошаље председнике Кеније, Јужног Судана и Џибутија што је пре могуће како би утицали на сукобљене стране да престану са сукобима, саопштила је канцеларија кенијског председника Вилијама Рута на Твитеру.
Дуго страховита насилна криза између две главне фракције владајућег војног режима прети да дестабилизује не само Судан већ и већи део региона, као и да заоштри битку за утицај која укључује велике заливске силе, САД, ЕУ и Русију.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.