Izvor: RTS, 15.Apr.2023, 09:25

Покушај атентата на јапанског премијера

У Јапану покушан атентат на премијера Фумија Кишиду. У граду Вакајами, на западу земље, у близини места где се налазио премијер, бачена је експлозивна направа. Први човек јапанске владе није повређен, а рањен је један полицајац. Нападач је ухапшен, мотив напада није >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << познат.
Јапански медији јављају да је данас око 11.30 по локалном времену у граду Вакајами бачена експлозивна направа у смеру премијера Фумија Кишиде, који се у граду нашао како би подржао локалног кандидата своје Либерално-демократске партије.

Полиција префектуре Вакајама на лицу места је ухапсила 24-годишњег мушкарца из места Кавањиши у префектури Хјого, јавља дописник РТС-а из Источне Азије.
Премијер Кишида није повређен, а медији извештавају да је покушај атентата извршио незапослени младић по имену Рјуђи Кимура у тренутку када се председник владе припремао за говор.
У Јапану се ближе избори и премијер Кишида је у складу са у јапанској политици устаљеним обичајем посетио рибарску луку у граду Вакајами како би говором пружио подршку локалном кандидату своје партије на допунским изборима за парламент.
Кишида се убрзо након експлозије вратио редовним активностима и одржао говор у којем се извинио "што је изазвао забринутост људи", преноси јапанска национална телевизија ХНК.
"Извињавам се што сам изазвао забринутост код многих људи. Ми смо усред важног изборног процеса за нашу земљу и у томе морамо бити заједно", рекао је Кишида.
Додао је да се нада да ће "важни избори за Јапан бити одржани".
Новинари у Земљи излазећег сунца већ спекулишу о томе да је осумњичени вероватно био инспирисан атентатом на бившег премијера Шинза Абеа, који је убијен у јулу прошле године у граду Нари док је, такође на отвореном, пред окупљеним грађанима током предизборне кампање држао говор како би помогао кандидатуру тамошњег члана Либерално-демократске партије.
Телевизија НХК јавља да је нападу повређен један полицајац, те да је атентатор код себе имао две експлозивне направе, од којих је једну употребио.
Још нису познати детаљи о његовим мотивима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.