Izvor: RTS, 14.Apr.2023, 22:36

Аргентина, инфлација одлетела у небо

Годишња стопа инфлације у Аргентини порасла је на 104,3 одсто у марту, саопштила је званична статистичка агенција. То је једна од највиших стопа инфлације у свету, која је испразнила новчанике, распламсала кризу трошкова живота и повећала сиромаштво. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Инфлација у марту износила је 7,7 одсто, знатно изнад предвиђања аналитичара, што представља најбржи месечни раст и гомила притисак на владу која се бори са љутитим бирачима уочи избора у октобру.

"Трудим се да мислим да ће нам једног дана бити боље. Али, инфлација са којом данас живимо у Аргентини је ужасна. Осећам се као никада пре. Имам нула могућности да уштедим", испричала је Клаудија Ернансаез, запослена у издавачкој компанији.
Цене су урушиле плате и потрошачку моћ, подигле сиромаштво на скоро 40 одсто и умањиле популарност владајуће перонистичке коалиције, а ближе се општи избори, наводи Ројтерс.
Аргентина, велики глобални извозник житарица, бори се и са једном од најгорих суша у историји, која је уништила усеве соје, кукуруза и пшенице. Због пропалог извоза, изгубљене су милијарде.
Сваки одлазак у супермаркет подсећ на инфлаторну кризу у земљи, најгору од 1991. године, која је означила крај периода хиперинфлације.
Пензионер Хуан Тартара рекао је да цене расту са сваком недељном посетом продавници.
"Понекад цена хране порасте за 10 или 15 одсто. У једној години, говедина је са око 1.000 пезоса (4,66 долара) или 1.200 пезоса порасла на 2.800 пезоса", рекао је Тартара.
Инфлација ће вероватно бити једно од одлучујућих питања око којих ће се "ломити" бирачи на октобарским изборима, где либерални економиста Хавијер Милеј добија на популарности у анкетама обећањима да ће прекинути статус кво.
Подршка председнику Алберту Фернандезу опада како инфлација расте, и тренутно је нешто изнад 20 одсто. Фернандез још није потврдио да ли ће се кандидовати за други мандат.
Паола Лавезари, која такође ради у издавачкој индустрији, испричала је да је инфлација приморала да стегне кесе и купи јефтиније производе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.