Izvor: RTS, 13.Apr.2023, 12:13

Трстеник: На васкршњој аукцији јаја прикупљено више од пола милиона динара

У сусрет највећем и најрадоснијем хришћанском празнику, у трстеничком Дому културе 17. пут одржана је хуманитарна аукција васкршњих јаја. Одзив је био рекордан као и прикупљена сума која је премашила пола милиона динара.

На овогодишњој лицитацији >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << нашло се 46 јаја. Различитих по величини, мотивима, техникама осликавања и украшавања, али једнако рађених са много љубави и истом жељом.
"Сестре које осликавају и сараднице Атељеа манастира Велућа урадиле су и ове године васкршња јаја, на тему жене мироносице. Желимо да допринесемо и помогнемо болесној деци за коју се скупља новац”, наводи Теодора Спасојевић, игуманија манастира Велуће.
Позиву туристичке организације на учешће у јединственој добротворној аукцији из године у годину одазива се све више Трстеничана, од аматера до академских уметника.
"Дародавци, односно људи који су сликали ове дивне експонате, су пре свега чланови КЛИС-а, Клуба ликовних стваралаца, затим појединци, а ми имамо и људе који осликавају, а уједно и лицитирају јаја, и сваке године се све више људи укључује у ову акцију”, каже Владимир Јевтић, директор ТО Трстеник.
Средства са аукције одлазе увек у хуманитарне сврхе. За 17 година на овај начин помоћ је добило преко 50 особа.
"Ове године прикупљамо помоћ за укупно четири лица. Три детета ниског узраста са тешким здравственим проблемима, којима је помоћ за лечење неопходна, такође у питању је и једно одрасло лице, са сметњама у развоју. У питању су породице са тешком социјално материјалном ситуацијом које своје проблеме на други начин не би могле превазићи", истиче Владимир Антић , в.д. директора Центра за социјални рад Трстеник.
Почетни износ на аукцији често се вишеструко премаши. Најскупље јаје продато је за 27.000 динара, а укупно је прикупљено 551.000. Милосрђе и хуманост које су Трстеничани и овога пута показали, нема цену.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.