Izvor: RTS, 12.Apr.2023, 18:44

Достављачи траже исплату за пређену, а не најкраћу руту

Последњих дана достављачи Волта постали су још видљивији на улицама. Не због пораста броја наруџбина него зато што су незадовољни условима рада па протестују како би остварили своја права.
Како су нам у допису који су у петак оставили на пријавници >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << наше куће објаснили, протестују јер је "Волт" на својој платформи променио начин обраде зараде достављача, па су умањене 20 до 30 одсто. Измађу осталог тражили су и да се основица за сваку испоруку са 180 врати на 200 динара, да се пређена дистанца рачуна по путу, а не ваздушном линијом, боље услове рада и побољшање апликације.

Кажу да су се писаним путем обраћали манаџменту, али како одговор нису добили, организовали су протесте. Договорили смо се да их снимимо, али се данас у заказаном термину нико од радника "Волта" није појавио, нити су се више јављали на наше позиве. У Удружењу достављача објашњавају да само једна од платформи за доставу плаћа радни сат 300 динара и доставу 150 динара. Зарада код осталих зависи искључиво од броја испорука.
"Код њих вам је време новац, што више достава – више пара. И они вам дају неке бонусе, на основу тих бонуса ви јурите као зомбији по граду да бисте стигли те бонусе. Значи имате фактор око јурњаве бонуса, чекате да ресторан заврши храну, немате добру адресу на апликацији, јурите да тражите власника да дође, значи све то вама отежава брзину стизања доставе. А пазите, то је за седам дана услов да стигнете 180 достава да би вам се исплатио рад, што је ненормално. Људи раде по 12-13 сати", каже Љубомир Перић из Удружења достављача возача Србије.
Одговор нисмо добили ни од менаџмента "Волта", али смо незванично сазнали да у компанији сматрају да је у протесту свега неколико десетина радника и да никакав писани допис од штрајкача нису добили. Тврде да ће сваком раднику бити плаћено онолико километара колико је прешао.
"Када добије доставу, он добије где да је носи, када је однесе, он сада не зна више шта је обрачунато њему, то сам чуо из разговора с момцима који протестују, они више не знају шта је њима обрачунато, шта је обрачунато вама као клијенту, а шта иде апликацији. Ми једино што знамо из поузданих извора да ресторани плаћају од 25 до 30 одсто од бруто производа апликацији", каже Перић.
Судећи по новинским чланцима, боља ситуација за достављаче није ни у свету. Док су били јунаци за време короне, у неким земљама грађани су их чак и аплаузом поздрављали, сада углавном раде за напојнице које су све мање.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.