Izvor: RTS, 12.Apr.2023, 11:31

Шта ново чека стипендисте Фонда за младе таленте

Студентима завршних година основних и мастер и интегрисаних студија, на државним факултетима у Србији, сада је омогућено и електронско пријављивање на конкурс за младе таленте за стипендије. Kонкурс на порталу Е-управе, под ознаком "Е таленти" отворен је до 16. априла. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Саветница премијерке Бојана Вишекруна каже за РТС да је циљ да се успостави систем каријерног праћења и вођења талената, додајући да ће се конкурс вероватно продужити и после васкрших празника.
Стипендиста Фонда за младе таленте Никола Пековић који је, како каже, уз његову помоћ завршио постдипломске студије, истиче да је његов потенцијал препознат још у средњој школи.

Та подршка, како истиче, није била само финанасијска, већ и у јачању самопоуздања и постизања бољих резултата.
"Знам многе који не би успели у свом школовању без помоћи Фонда", додаје Пековић.
Саветница председнице Владе Србије, Бојана Вишекруна подсећа да је цео процес пријаве на конкурс за добијање стипендије дигитализван. Све је, истиче, на један клик.
Очекује да ће конкурс бити продужен и после васкршњих празника. На њега могу да се пријаве студенти завршних година основних, мастер и интегрисаних студија, док ће се добитиници стипендија знати до средине јуна.
Наглашава да од када је Фонд за младе таленте прешао под надлежност Министарства науке, уведена је обавезна стручна плаћена пракса у јавним предузећима.
Пракса која траје од три до девет месеци, а таленти добијају надоканаду од 40.000 динара.
Како наводи, циљ је да своје знање и креативност примене у јавном сектору а Фонд учествује у припреми и вођењу праксе у сарадњи са Националном службом за запошљавање.
Према њеним речима, Фонд жели да успостави систем каријерног праћења и вођења талената, да им се од средње школе до краја докторских студија омогући да се развијају. Ту је и подршка приликом писања првог си-вија и проналажења првог посла.
Пековић истиче значај подршке државе за школовање у иностранству.
Каже да та подршка трајала како од музичке школе, тако и кроз одлазак на 50 међународних такмичења: Као своје највеће успехе издвојио је прве награде на Светском трофеју за харомику 2010 и 2018. године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.