Izvor: RTS, 12.Apr.2023, 06:22

Шта све будуће маме могу да сазнају о донорима сперматозоида из Данске

Највећа испорука донираног материјала за вантелесну оплодњу стиже у Народни Фронт. Будуће породиље добијају детаљне информације о генетици донора, могу да чују какав му је глас, да виде какав му је рукопис, фотографију из његовог детињства. Увозимо репродукционе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ћелије из четири земље, а само Данска даје све ове информације.
У Народном фронту чувају се замрзнуте јајне ћелије, сперматозоиди и ембриони на температури од минус 196 степени.

Колико је ту потенцијалних беба – немогуће је знати, кажу лекари, али будуће маме, за чију оплодњу генетски материјал стиже из данске банке, могу да добију све информације о донору, чак и шта је сањао када је био мали, који број ципела носи, да ли је пушач, која му је омиљена боја или аутомобил. Списак је дуг и занимљив.
"Пацијенти се интересују, они желе што више података да добију. Можете добити податке о образовању донора, интересовањима, хобијима, имате слике из детињства, руком писану поруку, гласовну поруку, податке о коефицијенту емоционалне личности, цео списак питања и одговора, податке о његовом породичном стаблу, родитељима, да ли је ожењен, има ли децу", наводи клинички ембриолог "Народног фронта" др Ана Јеремић.
Ипак, колико год овакве информације биле интересантне, докторима су најважније оне о здраственом стању, породичној историји болести и психолошкој процени. ДНК донора тестира се на разне заразне болести: ХИВ, хепатитис, али и генетске, између осталог и на спиналну мишићну атрофију.
"Колико су та тестирања детаљна говори податак да 73 одсто жена у овој банци не дође до финалног корака, управо због свих ових претходних критеријума, а око 80 одсто мушкараца не дође такође до финалног корака, већ само 20 одсто јер су критеријуми заиста ригорозни", истиче др Ана Јеремић.
Већ три и по године у Србији постоји Национална банка репродуктивног материјала, али је проблем то што нема донора. До сада је само пет мушкараца донирало сперматозоиде, а ниједна жена није дала јајне ћелије. Прве дониране јајне ћелије из иностранства сигле су у децембру, добило их је шест жена, а тренутно је 800 парова и жена без партнера пријављено за вантелесну оплодњу на тај начин.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.