Izvor: RTS, 11.Apr.2023, 17:09

Мрчајевци: Велики национални хор Архангели - окупио певаче и солисте из централне Србије

Због географског положаја у Поморављу и централном делу Србије, село Мрчајевци изабрано је за седиште Великог националног хора Архангели. Певачи и солисти су из чак 15 градова и општина и први пут су се окупили пре само три седмице како би се припремили за концерте. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Мрчајевци су понудили свој Дом културе. Врло акустичну и лепу дворану за увежбавање и концерте комшијама из Крагујевца, одакле је највише чланова, затим Чачка и Краљева. Већ су им се јавили и хорови из других средина па чак и Босне и Херцеговине. Чачани су домаћини.

“Апсолутно не постоји препрека ни у броју градова ни у броју година. Имамо најмлађег члана од 14. година, а старије нећемо да помињемо", каже Милош Вербић из Чачка.
“Постојимо тек три недеље. Биле су отприлике две три пробе седмичн,о па ви видите колико је то отприлике проба”, наглашава Др Летка Марковић из Чачка..
Идејни творац је професор оперског певања Војислав Спасић који је са ансамблом Архангели у Крагујевцу од 2011. године. Окупља студенте са Факултета музичке уметности али и заљубљенике у хорско певање и у другим градовима где се ради у мањим групама. Потом се састају у Мрчајевцима. Њих 110.
“Ајде да кажем да то није много тешко, иако јесте. Зато што су све ово људи који воле да певају пре свега. Који воле да се друже. Да певају, да науче нешто. Има ту свих генерација. Највише имамо студената и пензионера али ту су и лекари, правници. Свих струка. Имамо и професионалне музичаре”, истиче професор Војислав Спасић, уметнички руководилац АВИА Архангели.
Студенти и ученици музичке школе су импресионирани солистима етно група и афирмисаним певачима са којима певају.
”Ми смо помислили што да не и онда смо ето тако дошли да ето мало помогнемо. Да видимо како је и да мало уживамо пре свега”, каже Наталија Ровчанин, студенткиња соло певања из Београда.
“То је био позив који није могао једноставно да се одбије. Бити са оволико људи на овако лепом месту” додаје Стефан Милошевић, студент соло певања из Крушевца.
Милица Бошковић, ученица музичке школе из Краљева, све позива да дођу, јер је, каже, много лепа прича.
Хор Архангели је одржао два концерта. Један у Мрчајевцима, колевци изворног певања, и у Краљеву. Репертоар, са народним, изворним песмама, под управом диригента Јасмине Новокмет, припремљен је за само један дан.
“Мени је велико задовољство и част да могу да сарађујем са људима који су препознали значај идеје мог уваженог колеге Воје Спасића. Који одвоје своје драгоцено време од своје породице или неких других својих слободних активности да посвете овој мисији за коју мислим да је веома важна”, наглашава диригент Јасмина Новокмет.
Хор Архангели се спојио и са завичајним друштвом Стара Павлица из Краљева.
“Тако да је наш град Краљево добио много са овим хором. Значи имамо сад хор, велики хор од 110 чланова за велике и све свечаности у нашем граду”, истиче Данијела Милановић, ЗД Стара Павлица.
Чланови хора листом улажу свој труд, време и новац на крају да би радили оно што највише воле. Да певају и чувају наше национално благо.
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.