Izvor: RTS, 11.Apr.2023, 07:57

Нова улога бившег италијанског премијера – Матео Ренци сенатор, али и директор листа "Риформиста"

Сенатор из политичке партије "Италија вива" Матео Ренци ће за мање од месец дана постати директор дневног листа "Риформиста" и тај посао ће обављати наредних годину дана. Издавач Алфредо Ромео је изјавио да ће се лист вратити свом првобитном либерално-демократском >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << плуралистичком позиву, заступајући све конструктивне идеје у распону од умерене левице до народних и либералних традиција, али тако да не изгуби из вида јасан поглед ка будућности.
На конференцији за штампу пред страним дописницима у Италији у седишту Удружења страних дописника у Риму, Матео Ренци је саопштио да је изабран за новог директора дневног листа Риформиста.

Издавач овог листа и предузетник Алфредо Ромео је често довођен у везу са Ренцијем, не из политичких разлога већ зато што је, заједно са Матеовим оцем Тицијаном Ренцијем, оптужен за недозвољен утицај у једној од истрага о "Консипу", центру набавке јавне администрације.
Спор се односи на тендер ФМ-4 у вредности од 2,7 милијарди евра у којем је Тицијан Ренци имао улогу незаконитог посредовања, као и у интервенцији у комисији која је задужена за тендер. Издавач Алфредо Ромео је дефинитивно ослобођен свих оптужби.
Како било, Матео Ренци ће заузети место Пјера Сансонетија, који ће постати директор листа Унита, левичарског дневног листа чији је издавач такође Алфредо Ромео.
Ренци: "Пратићу Ђорђи Мелони сваку грешку, сваки зарез" "Прихватио сам овај фасцинантан изазов, бићу директор годину дана и линија којом се водим кретаће се између суверенитета Ђорђе Мелони и радикализма Ели Шлејн, која је нови вођа Демократске партије", истакао је Ренци.
Ренци тврди да овај лист, без обзира на његову политичку активност, неће имати везе са Трећим полом (коалиција две политичке партије: Ренцијеве Италија вива и Календијеве Азионе), те ће га читати реформистичка централна десница али и гласачи Демократске партије који се не препознају у политици Ели Шлејн.
У своју одбрану што постаје директор новина као активни политичар, сенатор Матео Ренци подвлачи да то није ништа ново и нечувено у Италији, те да су многи чланови парламента били директори – Велтрони је био заменик директора Уните, Серђо Матарела, председник Италије, био је директор листа Пополо.
Матео Ренци, који је био секретар Демократске партије 2017. године, претходних дана је изјавио да је прво позвао телефоном Ђорђу Мелони, премијерку Италије, чији је поносни ривал, и обавестио је о својој одлуци. "Нећу јој опростити ни најмању грешку и гледаћу јој сваки зарез" изјавио је, не би ли је обавестио о одлуци. "Она је прва сазнала за вест", рекао је Ренци.
"Политички а не одговорни директор" Критике на ову одлуку стижу од конкурентских листова, али и од Покрета пет звездица.
"Ово је заиста забрињавајуће, да члан парламента који је активан истовремено води и дневни лист. Ренци изгледа не види или се прави да не види да то ради из чисто опортунистичких разлога. Закон то не забрањује, али какав ће бити кредибилитет једног листа чији ће директор бити лидер једне политичке партије", истакли су Ана Лаура Орико и Лука Пирондини.
Директор листа Риформиста, који ће предати место Матео Ренцију у мају, Пјеро Сансонети, написао је чланак поводом континуираних напада на Ренција, изјавивши да је та одлука потпуно пореметила естаблишмент, како на политичком, тако и на новинарском пољу.
Сансонети тврди да се остатку новинара и издвача у Италији не допада идеја да предузетник Алфредо Ромео удвостручује своју издавачку снагу. Након што је лансирао лист Риформиста, сада је преузео и престижан лист Унита, чији ће бити директор од маја.
Оно што се не допада новинарима јесте чињеница да ће на тај начин Ромео постати најјачи левичарски издавач јер у свету издаваштва слободни издавачи никада нису били радо прихваћени.
"Снага једног листа јесте у способности да понуди истину, која у случају листа Риформиста лежи у његовом имену. Његов идентитет није суверенитет премијерке Мелони и већине, нити политичка линија коју представљају Конте и Покрет пет звездица. Између суверениста и радикалне левице постоји један тихи свет који можда није већински, али јесте тих", изјавио је Матео Ренци, додавши да још није потписао уговор за позицију директора листа, али чим буде чуо колика му је плата, јавно ће је рећи, без тајни.
Матео Ренци ће бити "директор без одговорности" тј. директор који неће кривично ни грађански одговарати за оно што буде објављено у листу. Максимално ће одговарати за оно што ће он одлучити да потпише.
Дакле, његова улога ће бити улога "политичког а не одговорног директора", пишу остали италијански медији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.