Izvor: RTS, 10.Apr.2023, 19:34

Твитер етикетирао Би-Би-Си као владин медиј

Би-Би-Си се противи новој етикети на свом главном налогу на Твитеру, која га описује као "медиј који финансира влада" . Британски јавни сервис је због тога контактирао Твитер , са жељом да се проблем реши "што је пре могуће".
"Би-Би-Си је, и увек је био, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << независан. Финансира нас британска јавност кроз претплату за лиценцу“, наводи се у саопштењу ове медијске куће.

Власник Твитера Илон Маск је, са своје стране, рекао да верује да је Би-Би-Си један од "најмање пристраснијих” медија.
Када је Би-Би-Си Њуз нагласио власнику Твитера Елону Маску да се корпорација финансира из накнаде за лиценцу, Маск је одговорио мејлом, питајући: "Да ли је ознака на Твитеру тачна?“
Такође се чинило да је сугерисао да размишља о обезбеђивању етикете која би повезивала са "тачним изворима финансирања“. Није јасно да ли би то важило и за друге медије.
"Све организације су пристрасне, неке очигледно много више од других. Треба да приметим да пратим Би-Би-Си Њуз на Твитеру, јер мислим да је међу најмање пристрасним. Ми тежимо максималној транспарентности и тачности. Повезивање са власништвом и извором финансирања вероватно има смисла. Мислим да би медијске организације требало да буду самосвесне и да не тврде лажно потпуно одсуство пристрасности“, објаснио је Маск.
Висину годишње накнаде од 159 фунти - која је по закону обавезна за гледање ТВ преноса или стриминга уживо у Великој Британији одређује влада, али је плаћају појединачна домаћинства у Великој Британији.
Иако је @BBC налог, који има 2,2 милиона пратилаца, добио ознаку, много већи налози повезани са Би-Би-Си-јевим вестима и спортским резултатима тренутно се не описују на исти начин.
Означени налог првенствено дели новости о ТВ програмима, радио емисијама, подкастовима и другом материјалу који није у вестима које производи Би-Би-Си.
Ознака води до странице на Твитер веб страници која наводи да су "државни медијски налози“ дефинисани као "медији у којима држава врши контролу над уређивачким садржајем путем финансијских средстава, директних или индиректних политичких притисака и/или контроле над продукцијом и дистрибуција“.
Као национални емитер Велике Британије, Би-Би-Си ради на основу Краљевске повеље договорене са владом.
Повеља Би-Би-Си-ја наводи да корпорација "мора бити независна“, посебно у погледу "уредничких и креативних одлука, времена и начина на који се испоручују њени резултати и услуге, као и у управљању својим пословима".
Својевремено су ознаку "провладиних медија" у Србији добили новинске агенције, телевизијске станице и новине у приватном власништву: Танјуг, Курир, Информер, Српски телеграф, Политика, Пинк, Прва, Б92, али и јавни сервиси РТВ и РТС.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.