Izvor: RTS, 10.Apr.2023, 18:29

Турска поринула први носач авиона који ће опслуживати дронове

Турска војска поринула је "Анадолију", свој први носач лаких летелица, са циљем да прошири могућности својих дронова са копнених на поморске операције усред повећаних регионалних тензија, што ће га учинити првим таквим пловилом на свету.
ТЦГ "Анадолија" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << може да опслужује само лаке авионе, углавном хеликоптере и млазњакe који могу да полете са краћих писта. Дугачак је 232 метра и широк 32 метра и може да носи око 1.400 људи - један батаљон војника - борбена возила и јединице за подршку за операције у иностранству.

"Овај брод ће нам омогућити да водимо војне и хуманитарне операције у сваком делу света, када је то потребно“, рекао је председник Реџеп Тајип Ердоган на церемонији поринућа у Истанбулу.
Како је истакао, брод види као "симбол који ће консолидовати регионалну лидерску позицију Турске."
Амфибијски јуришни брод истанбулском бродоградилишту "Седе" изградио је турско-шпанскi конзорцијум, на основу дизајна шпанског лаког носача авиона "Хуан Карлос Први".
Првобитни план Анкаре је био да на свом највећем ратном броду распореди борбене авионe Ф-35Б, који могу да полете са краћих писта.
Након што су САД уклониле Турску, савезницу у НАТО-у, улониле из свог програма извоза ловаца Ф-35 због куповине руских одбрамбених система С-400 2019. године Турска је одлучила да ТЦГ "Анадолију" претвори у носач дронова.

Поред хеликоптера, Турска планира да на нови носач распореди борбене беспилотне летелице "бајрактар ТБ3" и "кизилелмa" које производи турске одбрамбена фирме "Бајкар", као и лаке јуришне авионе "хуријет" који развија "Туркиш аероспејс индустриз."
ТЦГ "Анадолија" ће бити први носач авиона на свету чију ће флота углавном чинити наоружани дронови када план буде у потпуности спроведен.
Турска, која има другу по величини армију НАТО-а, дели границу са Сиријом и Ираком захваћеним сукобима и има дугу обалу Медитерана и Црног мора.
У скоро 14-месечном рату у Украјини, Турска се позиционирала као посредник између Кијева и Москве, помажући у посредовању са Уједињеним нацијама у договору који омогућава безбедан извоз жита из украјинских лука преко Црног мора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.