Izvor: RTS, 10.Apr.2023, 17:56

Успех лекара нишке Клинике за кардиохирургију – укинуте листе чекања

На Клиници за кардиохирургију у Нишу више нема листе чекања. Запослени на овој клиници радили су додатно претходних 12 викенда, без накнаде. Како је саопштено, листа чекања је сада претворена у листу заказивања.
Тим Клинике за кардиохирургију од >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Нове године урадио је 248 операција, само у марту 98, док их је у истом периоду прошле године било 117.
"Некако смо сви то схватили врло озбиљно од почетка до краја, и једнако и лекари и сестре и болничари и хигијеничари, апсолутно ниједне речи негативне није било на ту тему", истиче др Александар Каменов, кардиохирург.
"Није било тешко ових 12 недеља, ових 12 викенда што смо радили не ванредно него да би смањили листу чекања, нама је, сестрама интензивне неге у суштини било исто као и сви остали радни дани", наводи Жана Петровић, медицинска сестра на интензивној нези.
Клиника за кардиохирургију у Нишу основана је 2014. године, листе чекања постојале су од првог дана.
Некада је на операцију чекало и 250 људи, најдуже шест месеци. Запослени су после ових 100 дана спремни да не дозволе да се листе поново формирају.
"Нас 34 лекара и седамдесетак техничара смо донели заједничку одлуку да се те листе чекања не дозволе да се нашим пацијентима пружи најбоља могућа услуга и да ако прилив пацијената захтева, односно ако се повећава број пацијената ми ћемо поново радити по овој новоустаљеној шеми, односно радићемо викендом", каже доц. др Милан Лазаревић, помоћник директора Клинике за кардиохирургију у Нишу.
Кардиохируршке и васкуларне операције трају по неколико сати, сви су сагласни да јесте било напорно, али нико, кажу, није имао дилему у добар исход.
"Једино што се није дуплирало, богу хвала, то је стопа смртности, она је остала иста испод два посто – 1,98 посто. Сви пацијенти који су оперисани у суботу и недељу, ниједан није преминуо тако да та прича о губитку концентрације ипак, некако не стоји, али јесте чињеница да је то додатни напор за особље", објашњава проф. др Драган Милић, директор Клинике за кардиохирургију у Нишу.
Листа заказивања највише ће значити пацијентима који ће сада на овој клиници бити оперисани у року од највише 15 дана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.