Izvor: RTS, 09.Apr.2023, 17:29

Макрон: Стратешка аутономија кључна да не постанемо вазали, Европа може бити трећи пол у односу на САД и Кину

Без стратешке аутономије, Европа ризикује излазак из историје, упозорава председник Француске Емануел Макрон и оцењује да Европа може да буде "трећи пол" у односу на САД и Кину.
Емануел Макрон је, у интервјуу за Ехо током државне посете Кини, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << изјавио да Европа предуго није изградила стратешку аутономију. "Данас је идеолошка битка добијена, али сада морамо да применимо ову стратегију", сматра фрацуски председник.

"Замка за Европу би била да, када успе да разјасни своју стратешку позицију, буде ухваћена у поремећају света и кризама које нису наше", напоменуо је Макрон.
За председника Француске, стратешка аутономија је кључна да спречи европске државе да постану "вазали", када Европа може да буде "трећи пол" у односу на САД и Кину.
"Не желимо да улазимо у логику од блока до блока", каже Макрон, који је и против "екстериторијалности долара".
Историја убрзава, потребно и убрзање европске ратне економије Истакао је да се историја убрзава и да нам је паралелно потребно и убрзање европске ратне економије.
На питање шта се може очекивати од Кине у вези са Украјином после његовог дијалога са председником Си Ђинпингом, Макрон је изјавио да мисли да Кина има исто запажање да је данас време војно.
"Украјинци пружају отпор и ми им помажемо. Није време за преговоре, чак и ако их припремимо и ако морамо да поставимо прекретнице. Ово је сврха дијалога са Кином: да се консолидују заједнички приступи", истакао је Макрон.
Према његовим речима, први је подршка принципима Повеље Уједињених нација, други је јасан подсетник на нуклеарну енергију "и на Кини је да повуче последице чињенице да је председник (Русије Владимир) Путин распоредио нуклеарно оружје у Белорусији, неколико дана након што се обавезао да то неће учинити".
Трећи је, наводи, веома јасно подсећање на хуманитарно право и заштиту деце, а четврти жеља за договореним и трајним миром.
"Напомињем да је председник Си Ђинпинг говорио о европској безбедносној архитектури. Али не може постојати европска безбедносна архитектура све док у Европи постоје инвазионе земље или замрзнути конфликти. Дакле, видите да из свега тога произлази заједничка матрица. Да ли је Украјина приоритет кинеске дипломатије? Можда није. Али овај дијалог омогућава да се ублаже коментари које смо чули о облику самозадовољства Кине у односу на Русију", закључио је Макрон.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.