Izvor: RTS, 09.Apr.2023, 00:18

Неколико стотина људи се затворило у Ал-Акси, могући сукоби

Неколико стотина људи затворило се унутар џамије Ал-Акса у Јерусалиму, пишу израелски медији и наводе да се они спремају за сукобе са израелском полицијом. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручује да његова земља "неће немо посматрати провокације и претње >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << по статус и духовност џамије Ал-Акса".
Представници вакуфа, муслиманског верског фонда који делује као чувар храма, покушавају да убеде вернике да напусте џамију.
Полиција је раније саопштила да је очекивала нереде, јер је палестински Хамас тврдио да ће Јевреји сутра напасти Западни зид, као део свештеничког благослова Пасхе, док истовремено тврде да је Ал-Акса у опасности.
Јордан је упозорио Израел да спречи да дође до насилне евакуације оних који су се затворили у џамији, додајући да би таква акција довела само до још већег насиља.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је раније данас израелском председнику Исаку Херцогу да његова земља "неће немо посматрати провокације и претње по статус и духовност џамије Ал-Акса".
Ердоган је нагласио да Турска ни на који начин не може да ћути пред провокацијама и претњама статусу кво и духовности џамије Ал-Акса. Такође, напоменуо је да се не сме дозволити ескалација тензија које се шире на Појас Газе и Либан.
Истичући неопходност спречавања да ови инциденти, који се понављају сваког месеца рамазана, постану судбина региона, Ердоган је такође изразио спремност његове земље да помогне да се дође до сржи проблема и да се предузму кораци ка успостављању праведног и трајног мира.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.