Izvor: RTS, 08.Apr.2023, 11:23

Специјални резерват природе "Увац" проширен и сврстан у прву категорију

Специјални резерват природе "Увац", уредбом Владе Србије са седнице 6. априла, проглашен је за подручје прве категорије од изузетног значаја.
Површина резервата проширена је са досадашњих 7.543 хектара на 11.750 хектара и обухвата делове општина Нова >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Варош, Сјеница и Прибој.

Уведене су и три категорије заштите. У првом режиму заштите је 1.049 хектара у клисурама Увца, Вељушнице, Кладнице, Тисовице, Павловића брода и Радоињског језера.
У том подручју дозвољено је само научно истраживање и контролисане посете искључиво ради едукације. Под другим степеном заштите је 4.996 хектара, а под трећим 5.704.
На подручју резервата је станиште мноштва ретких животињских и биљних врста - 130 врста птица, од којих су 24 строго заштићене, 47 врста сисара и 24 врсте риба.
Заштитни знак резервата је белоглави суп. Највећа колонија код нас и једна од највећих на Балкану птице чији распон крила у лету достиже готово три метра, налази се на Увцу.
Од птице којој је претило нестајање, заштитом и очувањем стигло се до 450-500 јединки.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.