Izvor: RTS, 08.Apr.2023, 10:19

Блинкен: Преговори о прекиду ватре тренутно нису реални; Медведев: Украјина ће нестати

Епицентар борби у Украјини и даље је Бахмут. Кијев тврди да се украјинске трупе бранe упркос бројчаној надмоћи непријатеља. Пентагон проверава наводно цурење тајних докумената са детаљима о плановима САД и НАТО-а за јачање украјинске војске уочи планиране пролећне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << контраофанзиве. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров запретио повлачењем Москве из уговора о извозу украјинских житарица.
Кијев је саопштио да су руске трупе усредсредиле све напоре на освајање Бахмута у Доњецкој области, навевши да се град и даље брани упркос бројчаној надмоћи Москве.

Портпарол украјинске источне војне команде Сергиј Черевати признао је да је Москва остварила "тактички успех" на више места, али тврди да за то "плаћа високу цену".
И редовни извештај британског Министарства одбране наводи да се "чини да је Русија постигла значајан напредак у Бахмуту", те да је украјински пут снабдевања западно од града "вероватно озбиљно угрожен".
Кинески председник Си Ђинпинг рекао је на крају посете шефице Европске комисије и француског председника да све стране треба да се нађу на пола пута и да створе услове за политичко решење као једини исправан излаз из украјинске кризе.
У заједничком саопштењу истиче се да Француска и Кина подржавају успостављање мира у Украјини, на темељу међународног права и принципа Повеље Уједињених нација.
За разлику од Емануела Макрона, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, која је Кину назвала репресивном пре доласка, уздржано је дочекана у Пекингу. Није била на неким важним састанцима са лидерима Француске и Кине, примећују аналитичари. У Москви су с пажњом пратили те разговоре, али не очекују промену кинеског става.
"Тај састанак је, без сумње, веома важан. Кина је веома озбиљна, велика сила која има суверену позицију. Чврста је и озбиљна у својим ставовима и не мења их под спољним утицајем", истакао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Тајни документи са детаљима о плановима САД и НАТО-а за јачање украјинске војске уочи планиране пролећне контраофанзиве процурили су на друштвеним мрежама, потврдили су за Њујорк тајмс високи амерички званичници.
Заменица портпарола Пентагона Сабрина Синг потврдила је да је америчко Министарство одбране свесно извештаја о тим документима, те да истражује случај.
С друге стране, три америчка званичника рекла су Ројтерсу да иза цурења вероватно стоји Русија или проруски елементи.
Саветник шефа кабинета украјинског председника Михаило Подољак рекао је за британску агенцију да подаци који су процурили садрже "веома велику количину фиктивних информација" и да је то покушај Москве да поврати иницијативу на фронту.
И Турска наставља дипломатску офанзиву. Саветник председника Реџепа Тајипа Ердогана, Ибрахим Калин, разговарао је претходних дана у Москви с руским председником Путином о новим безбедносним односима Русије и Запада. О решењу украјинске кризе разговарало се и у Анкари.
"Преговори се не могу одржати без узимања у обзир руских интереса. Реч је о принципима на којима ће бити заснован нови светски поредак", поручује шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Лавров је запретио и повлачењем из уговора о извозу украјинских житарица, ако се, каже, и даље буду постављала ограничења за извоз руског жита.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.