Izvor: RTS, 08.Apr.2023, 06:07

Промене у ЕПС-у, шта нови статут доноси

Циљ промене статуса ЕПС-а из јавног предузећа у акционарско друштво је да се уведе ред у пословање и да од губиташа постане компанија која зарађује. И председник Александар Вучић и чланови Владе категорички тврде – нема приватизације "Електропривреде Србије". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << У јавности примедбе да нови статут ЕПС-а није довољно јасан.
Влада је усвојила нови статут ЕПС-а, а када буде објављен у Службеном гласнику, следи регистрација предузећа у АПР-у као акционарског друштва. Уз ту промену ЕПС би требало да добије професионални менаџмент који ће обезбедити и бољи рад и зараду.
"Хоће ли тако бити, видећемо. Нема више усвајања разноразних оквира, планова од стране Владе: унутрашње организације, броја запослених, висина плата – то је много боља ствар. До сада је примарна функција ЕПС-у била делатности од општег интереса. Са преласком у другу правну форму, у акционарско друштво, примарни циљ ће бити стицање добити – то је велика разлика", наводи др Иван Николић из Економског института у Београду.
Има примедби да статут недовољно прецизира – шта је АД ЕПС делатност од општег интереса.
"Производња и трговина електричном енергијом није више делатност од општег и јавног интереса, али јесте гарантовано снабдевање које се пружа домаћинствима и малим купцима, јесте јавна услуга и ЕПС пружа ту јавну услугу. Има лиценцу до 2026. да пружа ту услугу. Не постоји други трговац који има тај капацитет и који би могао то да ради. Тако да ће ЕПС наставити то да ради и ту не треба да будемо много забринути", наглашава Жељко Марковић, лидер за енергетику у Дилојту.
АД ЕПС биће организован по Закону о привредним друштвима. У јавности има и критика да више нема обавезу подноси финансијски извештај и да престанком примене Закона о јавним предузећима престају и обавезе Закона о јавним набавкама, што отвара могућност корупције.
"Према члану 15 Закона о јавним набавкама, на свако трошење јавних средстава из буџета Републике Србије мора да се примени Закон о јавним набавкама, то значи и у случају 'Електропривреде Србије'. Такође, ако се ради о пројектима 'Електропривреде Србије' који се финасирају средствима међународних кредитора, примениће се међународна правила о јавним набавкама. Дакле, свако трошење јавних средства да ли од грађана Републике Србије или од пореских обвезника ЕУ биће строго контролисано и биће примењена правила о јавним набавкама", наводи Вељко Ковачевић, посебни саветник Министарства рударства и енергетике.
И струка је сагласна – контрола и транспарентност пословања приоритет су како се не би понављале грешке из прошлости које су урушавале ЕПС. Зато је важно и што ће у Надзорном одбору седети представник запослених. Из Владе поручују да промена правне форме ЕПС-а ништа не мења у промени цене струје – сагласност ће и даље давати Агенција за енергетику.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.