Izvor: RTS, 07.Apr.2023, 06:00

Лавров у Турској о украјинском житу; Украјина не одустаје од пролећне контраофанзиве

Рат у Украјини – 407. дан. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров допутовао је у Турску како би разговарао о споразуму о извозу украјинског жита преко Црног мора. Украјина не одустаје од контраофанзиве на целој територији земље. Како тврде војни званичници >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << биће покренута током пролећа од Крима до Донбаса.
Сергеј Лавров се у Анкари састао са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом на вечери којом је обележен крај рамазанског поста. Руски министар спољних послова састаће се и и са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом. Очекује се да ће Турска покушати да убеди Русију и Украјину да наставе мировне преговоре, надајући се да ће искористити дипломатске напоре које је уложила прошле године.

Михаил Подољак, виши саветник председника Володимира Зеленског, одбацио је мировне преговоре док руске снаге не напусте целу Украјину, укључујући и Крим. Подољак је на Твитеру написао да "није било речи о било каквим територијалним уступцима или преговарању о сувереним правима".
О Украјини је било речи и током посете француског председника Емануела Макрона и председнице Европске комисије Урсуле вон дер Лајен Кини. Кина и Француска позивају међународну заједницу да избегне ескалацију украјинске кризе, рекао је кинески председник Си Ђинпинг. Са своје стране, Вон дер Лајенова је рекла да је упозорила кинеске лидере да би било каква испорука оружја Русији "значајно штетила" односима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.