Izvor: RTS, 05.Apr.2023, 21:19

У бесног Доналда ушао левичар - Трамп тражи сечу трошкова Министарства правде и ФБИ-ја

Бивши председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп позвао је републиканске конгресмене да смање новчана давања за америчко Министарство правде и ФБИ, дан пошто се пред судом у Њујорку изјаснио да није крив по 34 тачке оптужнице којом се терети за фалсификовање >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << пословних докумената.
Доналд Трамп, који настоји да се врати у Белу кућу након председничких избора 2024. године, позвао је колеге из Републиканске партије да смање финансирање Министарства правде и ФБИ-ја.

"Републиканци у Конгресу треба да прекину финансирање Министарства правде и ФБИ-ја док се не дозову памети", написао је Трамп на својој друштвеној мрежи.
Прихватање Трамповог предлога био би оштар заокрет за републиканце, који су у прошлости подржавали дарежљиво финансирање институција за спровођење закона и често критиковали предлоге појединих лево оријентисаних политичара да се смање издаци за полицију, војску и "министарства силе".
Мало је вероватно да ће Конгрес испунити Трампов захтев пошто републиканци контролишу Представнички дом, али демократе Сенат.
Трамп би да смањује што је сам повећао Трамп је сам подржао повећање потрошње за Министарство правде док је био председник САД од 2017. до 2021. године. Буџет Министарства је током његовог боравка у Белој кући повећан за четири одсто, на 38,7 милијарди долара.
Истим путем кренуо је и актуелни председник Џозеф Бајден, пошто је у свом предлогу буџета за наредну фискалну годину затражио од Конгреса да се за Министарство правде издвоји 50 милијарди долара, што је повећање у односу на садашњи буџет.
Део Министарства правде је и ФБИ, америчка обавештајна и безбедносна агенција, чијег је директора Кристофера Реја именовао управо Трамп, након што је 2017. отпустио његовог претходника Џејмса Комија.
Трампови проблеми са законом Доналд Трамп је први бивши председник у америчкој историји који је кривично оптужен, а у уторак се изјаснио пред судом на Менхетну да није крив по 34 тачке оптужнице којом се терети за фалсификовање пословних докумената.
Истрагу Трампових финансија иницирали су наводи да је током кампање уочи председничких избора 2016. године потплатио две жене, међу којима је порно-звезда Сторми Данијелс, како би ћутале о наводним аферама с њим.
Сама исплата није била противзаконита, али тужиоци тврде да је Трамп у евиденцији о исплати свом адвокату Мајклу Коену, који је заправо платио глумицу, навео да је новчана надокнада на име правних трошкова, што значи да је фалсификовао пословне књиге.
Такође, Трамп је предмет и две истраге Министарства правде. Ове две истраге води специјални адвокат којег је именовао главни државни правобранилац (министар правде) Мерик Гарланд – jедна се фокусира на покушаје Трампа и његових сарадника да пониште резултате избора 2020, које је изгубио од Бајдена, док се друга бави поверљивим документима које је Трамп наводно задржао након што је напустио Белу кућу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.