Izvor: RTS, 05.Apr.2023, 15:07

Веран Матић: Пресуда Европског суда нема утицаја на суђење за убиство Ћурувије

Неправоснажна пресуда Европског суда за људска права, којом је оптуженима за организовање и реализацију убиства новинара Славка Ћурувије, Ратку Ромићу и Милану Радоњићу, додељена накнада нематеријалне штете у износу од по 1.000 евра због дужине трајања притвора >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и трајања поступка пред Уставним судом о тој жалби, нема никакав утицај на само суђење за које су оптужени за убиство Славка Ћурувије, рекао је председник Kомисије за истраживање убистава новинара Веран Матић.
Матић је навео та пресуда није од значаја за чињенице и доказе који су изведени у поступку, а тиме ни за доношење коначне пресуде у случају овог бруталног убиства.
"Такође, та одлука не може да умањи њихову одговорност, која је несумњиво утврђена у две првостепене пресуде којима је Радоњићу и Ромићу већ изречена казна затвора од 30 и 20 година за овај тежак злочин", рекао је Матић.
Подсећања ради, навео је он, првостепено веће суда за организовани криминал није поступило по наводима и инструкцијама Апелационог већа, већ је донело потпуно идентичну пресуду, чиме је овај процес додатно и непотребно продужен.
Матић је истакао да је за наше друштво кључна пресуда за убиство новинара и адекватно кажњавање одговорних, а не дужина трајања њиховог притвора, која спада у домен људских права оптужених у овом предмету. 
"Да ли је притвор трајао дуже него што је требало је питање за Европски суд који је донео овакву одлуку, као и за домаће правосуђе које је разматрало трајање њиховог притвора", навео је у саопштењу.
"Све околности везане за случај убиства Славка Ћурувије,  које су расветљене у досадашњем току поступка, указују  да је државни безбедносни апарат најбруталније и најбезобзирније злоупотребљен за убиство новинара због аргументоване критике тадашњег режима", нагласио је Матић.
Неправоснажно осуђени Радоњић и Ромић поднели су 2016. године представку Европском суду за људска права против своје државе, од које су својевремено добили многе привилегије. Одлука је донета након готово седам година, навео је он у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.