Izvor: RTS, 03.Apr.2023, 12:15

Још невоља за Трампа, нови докази у истрази о повериљивим документима пронађеним у његовој кући

Истражитељи Министарства правде и Еф-Би-Аја прикупили су нове доказе који указују на могућу опструкцију бившег председника САД Доналда Трампа у истрази о строго поверљивим документима пронађеним у његовој кући на имању Мар-а-Лаго на Флориди, преноси Вашингтон >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << пост.
Истражитељи су нове доказе пркупили у мејловима и СМС порукама бившег Трамповог помоћника. Како тумаче извори Вашингтон поста, било им је потребно да разумеју след догађаја с краја прошле године.

У новим детаљима истраге специјалног тужиоца Џека Смита о потенцијалном лошем руковању стотинама поверљивих докумената у Трамповој кући и приватном клубу на Флориди пажња је усмерена на елементе опструкције случаја – да ли је некадашњи амерички председник предузео или усмерио радње којима се ометају напори власти у намерама да врате сву осетљиву документацију у Белу кућу.
ФБИ је запленио 11 комплета поверљивих докумената са Трамповог имања Мар-а-Лаго током рације у августу.
Неки од докумената пронађених током рације означени су као високо поверљиви.
Истражитељи, такође, имају доказе који указују на то да је Трамп наводно почетком прошле године наложио да се владини званичници доведу у заблуду, пре судског позива упућеног у мају.
Најновије откриће долази у тренутку када се појављује више кривичних истрага са којима се бивши председник суочава, укључујући оптужницу подигнуту прошле недеље на Менхетну због новца који је исплаћен звезди филмова за одрасле Сторми Данијелс.
Трампов портпарол: Лов на вештице ФБИ је одбио да коментарише извештај, али је Трампов портпарол Стивен Чунг критиковао истраге у изјави за Вашингтон пост.
"Лов на вештице против председника Трампа нема никакву основу у чињеницама или закону", рекао је Чунг.
Федералне истраге су само део Трампових правних главобоља.
Трамп се, такође, суочава са истрагом у Џорџији о томе да ли је покушао да поништи изборе 2020. године које је изгубио од актуелног председника Џозефа Бајдена.
Трамп ће се у уторак појавити пред судом у Њујорку, где ће одговарати на питања да ли је подмитио Сторми Данијелс у време председничке кампање 2016. године како не би говорила о њиховој наводној вези из 2006.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.