Izvor: RTS, 23.Mar.2023, 09:46

Почиње Самит лидера ЕУ – на столу и резултати разговора Београда и Приштине у Охриду

У Бриселу почиње дводневни Самит лидера Европске уније. Главне теме су даље наоружавање и финансијска помоћ Украјини, миграције, као и питање конкурентности економије ЕУ. Разговараће се и о резултатима разговора Београда и Приштине у Охриду.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Дводневни самит шефова држава и влада у Бриселу отвориће разговор са генералним секретаром УН Антониом Гутересом о највећим глобалним и геополитичким изазовима у овом тренутку.

Део дабате која се тиче Србије на агенди је вечерас када ће шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ известити лидере Уније о току дијалога Београда и Приштине и договору који је постигнут у Охриду.
То је већ други пут у месец и по дана да је дијалог тема скупа европских лидера. Они су у фебруару подржали немачко-француски план. Сада се очекује да ће усвојити закључке и у њему реченицу која, с једне стране, поздравља споразум који је постигнут о Анексу о имплементацији плана за нормализацију односа, а са друге, тражи од две стране да без одлагања, експедитивно, раде на његовој примени.
Главна тема самита биће рат у Украјини, снабдевање оружјем и планови за набавку муниције за украјинску војску, а већ је постигнут договор о заједничкој набавци и финансирању на нивоу министара. Очекује се да ће се дебата о томе наставити, као и о даљој финансијској помоћи Кијеву.
На самиту ће се тражити одговор и на проблем конкурентности привреде ЕУ нарочито у светлу америчког акта о смањењу инфлације и страхова да би ЕУ могла да заостане у економској утакмици на глобалном нивоу.
У петак, другог дана, одржаће се самит земаља еврозоне када ће се разматрати стање банака у Унији и здравље економског система, као и напора да се обузда и снизи инфлација унутар ЕУ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.