Izvor: RTS, 22.Apr.2024, 05:53

Кијев: Гранатирања и напади дроновима у више украјинских области; Орбан: У Европи влада ратно расположење

Рат у Украјини – 789. дан. Украјинска војска саопштава да је у удару у Севастопољу оштетила руски спасилачки брод који је служио штабу Црноморске флоте Москве. Помоћ Конгреса САД Украјини, у износу "од 60 милијарди долара, послаће снажну поруку Кремљу да ће Сједињене >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Државе остати уз Кијев", каже украјински председник Володимир Зеленски. Кијев пожурује Сенат САД да потврди одлуку Конгреса, а апелима се придружује и немачки канцелар Олаф Шолц.
У више области Украјине забележени су руски напади, тврди Кијев. Украјинска власт наводи да је Одеска област погођена балсистичким ракетама, а руска војска их је такође напала у Доњецкој области, а у Херсону бацила две навођене авионске бомбе.
Моска бележи нападе на луку у Севстопољу на Криму. Кијев тврди да је оштетио спасилачки брод који је служио штабу Црноморске флоте Москве.
Представнички дом Сједињених Држава усвојио законе о војној помоћи Украјини, Израелу и Тајвану. Следи расправа и гласање у Сенату. Пакет помоћи је тежак 95 милијарди долара – од тога 61 милијарда намењена је Украјини. 
Председник Украјине Володимир Зеленски је захвалан, тврди да ће спречити ширење рата и помоћи Украјини и Америци да буду још јаче. Москва ипак тврди да ће америчка помоћ погоршати глобалну кризу.
Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да у Европи влада ратно расположење, да се Европа припрема за рат и да политиком ЕУ доминира ратна логика, упозоравајући да се Брисел "игра ватром" и да би вртлог рата могао да одвуче Европу у пропаст.
Пољска, Литванија и други НАТО савезници почели су војну вежбу око Сувалки коридора у Литванији који се сматра кључном тачком за симулацију могућег директног сукоба Русије и Северноатлантске алијансе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.