Izvor: RTS, 20.Apr.2024, 05:50

Светски лидери апелују на смиреност после напада на иранску војну базу; Шеф ЦИА оптужио Хамас за застој у преговорима

Светски лидери позвали су на смиреност након што је Израел извео напад дроновима на иранску ваздухопловну базу у близини града Исфахан. Напада био је довољно ограничен да не дође до већег иранског одговора и неконтролисане спирале насиља између Израела као нуклеарне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << силе и Ирана који има капацитет да брзо развијају нуклеарно оружје. Истовремено, преговори између Израела и Хамаса, уз посредовање америчких, катарских и египатских преговарача запао је у ћорсокак после хамасовог одбијања последњег предлога о прекиду ватре и ослобађању таоца који се држе у Гази.
Сателитски снимци после напада на иранску војну базу у Исфахану које је објавила америчка тв мрежа Си-Ен-Ен показују да није причињена већа штета, а ирански званичници су саопштили да у нападу није било жртава. 
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес је рекао да је "крајње време да се заустави опасан циклус одмазде на Блиском истоку".
Шеф ЦИА Бил Бернс је окривио Хамас за застој у преговорима о таоцима, рекавши да су одбацили најновији предлог који су израдили амерички, катарски и египатски посредници.
Породице талаца који су у заробљеништву у Гази поново су блокирале су ауто-пут између Јерусалима и Тел Авива, захтевајући повратак својих најмилијих.
Најмање четири цивила погинула су у израелском нападу на избеглички камп Ел Шати у Појасу Газе, пренела је палестинска новинска агенција Вафа, а број погинулих у Појасу Газе од почетка израелске офанзиве после напада 7. октобра порастао је на више од 34.000 жртава.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.