Izvor: RTS, 14.Mar.2024, 14:53

Настављено суђење Шарићевој групи, приказане преписке са апликације Скај

У Специјалном суду у Београду је извођењем као доказа преписке са криптоване апликације "Скај" настављено суђење организованој криминалној групи Дарка Шарића, чији припадници се терете за више кривичних дела међу којима је и планирање убиства сведока сарадника >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Небојше Јоксовића. Следеће суђење заказано за 2. април.
У приказаним препискама се наводи да припадници ове групе имају другара из СБПОK-а и помињу надимак "Гној" за кога тужилаштво тврди да је Јоксовић, као и "Симу" за којег тужилаштво тврди да је Д. М., на шта је бранилац оптуженог Д. М. рекао да он никад није испитивао Јоксовића.
Помиње се и Далибор звани Даба из Лознице, као и да су добили информацију да је тужилац дао наредбу да их слушају наредна три месеца, а додаје се да су "Гноју" рекли да ће их слушати због чега ће он вероватно провоцирати.
У оптужници се наводи да је особа која има надимак "Родни" Г. Н., а који је како се види у препискама требало да поднесе кривичну пријаву против "Гноја" и "Фирера".
Тужилац је након тога истакао да је Г. Н. тада поднео кривичну пријаву против Јоксовића због покушаја убиства. Г. Н. је у свом исказу навео да му је Д. Р. пренео да Јоксовић планира његово убиство, док се у приказаним препискама види се порука да је "Сима" рекао да су довели "Дабу" синоћ из Лознице на саслушање.
"Умало да се шлогирам, јавио ми Џеј да је Ратомир тражио да му пошаље конопац" наводи се у једној преписци, а наредна порука је "Пишем Ратомиру и питам га шта ради и зашто ће му конопац, он ми каже да је морао да пере веш и да га осуши".
Тужилаштво у оптужници тврди да је Шарић између осталог имао надимак на "Скају", Ратомир. У једној преписци са криптоване апликације наводи се "Попај добио сина са Ланом, па му чесититај", као и порука да се јуче породила, након чега се су се адвокати одбрана побунили наводећи да да је прва порука из маја, а друга која наводи да се јуче породила из августа, што како тврде, указује да није реч о Шарићу.  
На ову тврдњу одбране тужилац је одговорио да је реч о грешци у оптужници.  Тужилаштво тврди да је "Попај" био Шарићев надимак на "Скају", док адвокати то негирају.
Судија је прочитао преписку у којој се наводи мејл адреса са именом и презименом оптуженог адвоката Д. Л., на шта је он реко да је датум 3. март 2021. године који се не повезује ни са једним кривичним делом, док тврди да то није мејл који је он користио.
У наредном сету порука наводи се да је "Гвозден" отишао код судије за прекршај,  а тужилац је као доказ предложио да се прикаже извештај полиције од тог дана на којем се наводи да је оптужени Б. С. дао исказ у полицији.
На ове наводе тужилаштва одбрана је истакла да се поново не поклапа време на порукама са временом на службеној белешци, јер су поруке биле око 18 часова, а Б. С. је, како тврде, завршио у полицији око 15.20 часова.
Помиње се и суђење за које тужилац тврди да је то поступак против Шарића и Станојковића, као и да се неко бранио ћутањем.  На крају суђења адвокати Душка Шарића и Милана Вучинића тражили су укидање притвора за своје брањенике. 
На крају суђења адвокати Д. Ш. и М. В. тражили су укидање притвора за своје брањенике. 
За Душка Шарића понуђено је и јемство од 800.000 евра. Судија је ове предлоге одбране одбио и заказао следеће суђење за 2. април. 
Поред Шарића и Лазаревића оптужени су и  Б. С., Д. О., А. Б., Н. С., Д. С., М. Р.,  Д. М., С. А., М. В., У. Р., М. В., А. Ш. и Д. Ш. Б. С., Н. С., С. А., М. В. и А. Ш. се суди у одсуству јер су у бекству, док су се Д. Ш. и М. В. предали суду у јануару и од тада се налазе у притвору.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.