Izvor: RTS, 14.Mar.2024, 07:06

Почиње изградња зелених станица – шта возаче електричних аутомобила чека на путевима у Србији

На ауто-путевима у Србији уз осам постојећих пуњача за електричне аутомобиле, поставља се нових 23. Поред тога, најављена је изградња 16 зелених стајалишта. У наредне три године укупно 320 пуњача у Србији.
ЕУ предвиђа да се до 2050. потпуно избаце из употребе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << загађивачи - аутомобили на бензин и дизел. Произвођачи су се увелико усмерили у правцу електрификације или коришћења водоника. Цена тих возила јесте већа, али многе земље, па и Србија као транзитна земља одлучила је да на путевима почне изградњу зелених станица, о чему је потписан уговор у Влади Србије.

Колико сте овог месеца потрошили за гориво? Управо тај износ може да буде рата за ваш нови електрични аутомобил, док се возите скоро бесплатно.
"Један киловат час се креће у зависности од пуњача и од државе у којој пуните, између 15 и 33-35 центи, тако да аутомобили троше неких 15 киловата до 20, значи око један и по евро до два евра на сто километара“, каже Зоран Ристић, директор "KiBost Car".
На ауто-путевима у Србији уз осам постојећих поставља се нових 23 пуњача.Поред тих, пуњача на паркинзима, тржним центрима и пумпама, најављена је изградња 16 зелених стајалишта. Циљ је да у наредне три године Србија има 320 пуњача за електричне аутомобиле на путевима.
"Ту ће бити постављено између пет и 20 електро пуњача, по свакој оази, биће дозвољено да се постави до 100 метара квадратних продавница, ресторан, тоалет, игралиште за децу, све оно што је неопходно како би неко могао ту да проведе време док се његов електрични аутомобил пуни“, каже Горан Весић, министар грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре.
Према подацима МУП-а у Србији је до сада регистровано око 2.700 чисто електричних возила.
"У 2023. години је први пут регистровано из увоза преко 500 половњака на електрични погон, док је 2022. тај број био више него упола мањи, негде око 220 комада. Расте продаја и нових аутомобила на струју“, каже Петар Величковић, менаџер за односе с јавношћу портала "Половни аутомобили".
На српском тржишту 35 компанија нуди 100 модела електричних возила. Очекује се да ће доласком кинеских произвођача понуда бити боља, а цене ниже.
"Уколико не будемо имали ову инфраструктуру, они који пролазе кроз нашу земљу, а ми смо иначе транзитна земља, ми ћемо напросто бити заобилажени“, каже Весић.
Ове године Министарство заштите животне средине издвојило је 170 милиона динара за субвенције - износ за купце је до 5.000 евра, пријаве се примају до 31. октобра.
И док је у Европској унији продаја електричних аутомобила надмашила продају возила са дизел мотором у Србији је од почетка године продато нешто више од сто електричних аутомобила.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.