Izvor: RTS, 13.Mar.2024, 14:13

Консултације о наставку формирања Скупштине Србије

У Скупштини Србије одржавају се консултације о наставку формирања новог сазива парламента. Позив странкама упутио је професор Стојан Раденковић, који као најстарији посланик председава седници Скупштине. На консултацијама нема дела опозиције.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << У згради Скупштине Србије су после 13 часова почеле консултације посланичких група о избору потпредседника парламента, чланова радних тела, сталним делегацијама у међународним институцијама.

Састанку присуствују представници владајуће коалиције, листе "Ми глас из народа", а посланици са листе "Србија против насиља" и коалиције НАДА нису се одазвали.
Састанку председава најстарији посланик Стојан Раденовић који је и позвао посланичке групе на консултације.
Међу присутнима су у име СНС Владимир Орлић и Миленко Јованов, из СПС Ивица Дачић и Снежана Пауновић, из Странке правде и помирења Усаме Зукорлић, из СДПС Бранимир Јовановић, ЈС представља Живота Старчевић, Савез војвођанских Мађара Елвира Ковач, из ПУПС-а Стефан Кркобабић, Покрета социјалиста Ђорђе Комленски.
Присутни су и посланик Бранко Лукић из посланичке групе “Ми глас из народа Др Бранимир Несторовић“, као и посланик из друге групе - “Ми глас из народа“ Бранко Павловић.
Нови сазив Народне скупштине конституисан је 6. фебруара пошто је верификациона комисија потврдила мандат за свих 250 посланика.
Део посланика је положио и потписао заклетву у сали, док је део посланика напустио заседање и заклетву положио у скупштинском холу.
Почетак седнице обележило је негодовање, пиштаљке и транспаренти кандидата за посланике са листе "Србија против насиља", али и пароле са галерије из редова "Србија не сме да стане". Након полагања заклетве, председавајући је закључио рад Скупштине.
У међувремену настављене су консултације код председника Србије Александар Вучић, који је најавио да ће владајућа већина предложити за председницу Скупштине досадашњу премијерку Ану Брнабић.
Нова седница је била најављена за прошлу недељу, али је њено одржавање померено за 18. март.
Тада би требало да буду изабрани председник и потпредседници парламента, а на дневном реду је именовање генералног секретара, избора чланова радних тела и избор сталног састава делегација у међународним институцијама.
Уочи наставка конститутивне седнице, у Скупштини Србије формирано је 16 посланичких група.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.