Izvor: RTS, 13.Mar.2024, 13:06

Влада у Приштини тражи од Катастарске агенције да манастиру Високи Дечани упише земљиште

Влада у Приштини наложила је данас Катастаркој агенцији да укњижи 24 хектара земље манастиру Високи Дечани и на тај начин спроведе одлуку тзв. уставног суда, којом је манастиру потврђено власништво над имањем које оспоравају локалне власти.
Премијер >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Приштини Аљбин Курти индиректно је саопштио на седници Владе да је одлука о укњижењу земљишта манастиру повезана за настојањима Приштине да постане чланица Савета Европе.

"Данас смо рекли Катастарској агенцији Косова да спроведе одлуку Уставног суда, док је министарка Доника Гервала затражила од Савета Европе усмено обавештење о овом питању. Двадесет другог марта је ванредни састанак тамошњег Одбора, средином априла Парламентарна скупштина Савета Европе и крајем маја Савета министара у Савету Европе, који одлучује о нашем чланству“, рекао је Курти.
Навео је да је ”изнад свега, потребна разумна одлука, нажалост не сасвим праведна", како би се остварио много већи циљ.

Епархија рашко-призренска саопштила је прошле недеље да ни Епархију ни манастир Високи Дечани нико из приштинских институција није контактирао у вези са извршењем одлуке уставног суда у Приштини о враћању имовине манастиру. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.