Izvor: RTS, 12.Mar.2024, 14:15

МУП упозорава грађане на "фишинг" превару са лажним СМС и имејл порукама

МУП упозорава грађане да је у току "фишинг" превара са СМС и имејл порукама у којима се од грађана тражи "ажурирање личних података". Не отварајте линкове у порукама и немојте да ступате у комуникацију са пошиљаоцима, упозоравају из МУП-а. Наводе да грађани који, ипак, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << отворе линк или оставе личне податке о томе одмах обавесте Службу за борбу против високотехнолошког криминала и Посебно јавно тужилаштво за високотехнолошки криминал.
Министарство унутрашњих послова (МУП) упозорава грађане да је у току "фишинг" превара са СМС и имејл порукама у којима преваранти захтевају да се "ажурирају лични подаци" због наводне "испоруке или исплате".

"Ни у ком случају не отварајте линкове који су наведени у поруци и немојте да ступате у комуникацију са пошиљаоцима на било који начин", наводи МУП. 
Истиче се да је циљ преваре крађа личних и осетљивих података у циљу прибављања противправне имовинске користи.
Уколико су грађани отворили линк у поруци или оставили своје личне податке, како би се заштитили од преваре, МУП саветује да о томе одмах обавесте Службу за борбу против високотехнолошког криминала и Посебно јавно тужилаштво за високотехнолошки криминал Вишег јавног тужилаштва у Београду.
"Лични подаци се на интернету деле само у изузетним случајевима, и то када се претходно провери валидност физичких или правних лица који потражују податке", закључује се у саопштењу МУП-а. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.