Izvor: RTS, 12.Mar.2024, 06:54

Брод са око 200 тона хране плови са Кипра ка Гази; Хезболах испалио 100 ракета на Израел

Рат Израела и Хамаса – 158. дан. Хезболах у два налета испалио на Израел око 100 ракета, нема извештаја о могућим жртвама и штети. Брод са око 200 тона хране плови са Кипра ка Гази. Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, саопштило је да све више деце >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << умире од неухрањености у тој палестинској енклави. Генерални секретар УН Антонио Гутерес поново је позивао на примирје.
Нису успели напори посредника да пре муслиманског верског празника, Рамазана, дође до прекида ватре. Израелске снаге нападају сваки део Појаса Газе, с циљем да елиминишу палестинску групу Хамас.
Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да ће израелске снаге доћи до свих команданата Хамаса, док министар обране Јоав Галант тврди да Иран кријумчари "висококвалитетно" оружје на Западну обалу и подстиче "терористичке" нападе.
Амбасадор Израела при УН Гилад Ердан је, у међувремену, поново позвао генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереса да поднесе оставку јер је, каже, нудио празне речи и вршио притисак на Израел да заустави рат.
Са друге стране, све више деце умире од неухрањености у Гази. Министарство здравља, које води Хамас, тврди да је најмање 21 дете умрло од глади, као и да је више од 31.000 Палестинаца од 7. октобра убијено у израелским нападима.
За то време, Гутерес је позвао на примирје у рату између Израела и Хамаса, те на ослобађање израелских талаца, али је упозорио да би најављени напад Израела на Рафу бацио људе у Гази у "још дубљи круг пакла".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.