Izvor: RTS, 11.Mar.2024, 20:53

У ишчекивању наставка седнице Скупштине – владајућа већина и опозиција о предстојећим београдским изборима

Прва седница новог сазива парламента биће одржана у понедељак 18. марта, саопштено је из Народне скупштине. Док се чека избор председника парламента и конституисање скупштинских органа, стижу реакције на одлуку да нови избори у Београду буду одржани 2. јуна. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
На избор новог председника Скупштине чекаће се бар до идућег понедељка. Одлуку о одлагању седнице саопштио је председник државе након састанка са челницима странака владајуће коалиције. По избору, председник парламента, како је најављено, требало би да распише нове изборе у Београду. Према договору владајућих партија – за 2. јун.
"Сви остали избори биће одржани у складу са уставним и законским роковима јер нико не жели да подноси било какве оставке, било коме за било шта и то је било једногласно одбијено од свих присутних. Ана Брнабић као изабрани председник Народне скупштине расписаће их тачно 2. или 3. априла. Мора да буде 3. априла да би био максималан рок 60 дана, да имају добро да се припреме. Веома је важно да се препоруке ОДИХР-а поштују и о обуци и о броју бирача на једном бирачком месту да не би деловало демотивишуће и дестимулишуће на људе", рекао је Александар Вучић.
Алексић: Суштина је у условима под којима ће се избори одржати До 2. јуна опозиција окупљена око листе Србија против насиља, поставља низ услова за излазак на изборе и како би се, кажу, изашло из политичке кризе.
Између осталог, траже ревизију бирачког списка, разрешење свих чланова Савета РЕМ-а, смену руководства РТС-а, укидање могућности да носилац буде особа која није на листи и одржавање локалних и београдских избора истог дана.
"Овде није суштина о лицитирању датумима када ће се избори одржати, већ је суштина под којим ће се условима ти избори одржати. Извештај ОДИХР је јасно дефинисао све мањкавости система, извештај Црте такође, и сада је важно да се све то примени. Ако они који шаљу поруке са конференције за медије да хоће да промене стање за одржавање избора у Србији, ево прилике", рекао је Мирослав Алексић из коалиције "Србија против насиља".
Јованов: У Србији ће и убудуће народ одлучивати о влади Захтевају и формирање прелазне Владе, у којој би, по угледу на Северну Македонију, опозицији припала два министарства – унутрашњих послова и локалне управе. Одговор стиже од Миленка Јованова, члана Председништва СНС-а.
"У Србији ће и убудуће народ одлучивати ко ће бити део владе. Све данас изнете захтеве опозиција Драгана Ђиласа оличена у Мариники Тепић, Милошу Јовановићу, Радомиру Лазовићу и осталима, може да оствари када пронађе мандатара који ће да их предложи да као министри уђу у владу, а онда и 126 посланика који ће у Скупштини Србије да гласају за њихов избор и све остале генијалне идеје које су данас предложили", рекао је Јованов.
Дачић: Опозиција унапред тражи алиби за сигуран пораз на изборима Лидер социјалиста, уз подсећање да је 2. јун последњи законски рок за излазак на биралишта у Београду, каже да су захтеви опозиције бесмислени и да заправо изборе не желе.
"Прво су тражили изборе одмах, а сада 'никад ни по коју цену'. И наравно, уз главни и суштински захтев да Александар Вучић не може да буде носилац листе, што показује сву лицемерност, јер су сви њихови лидери, и Kоштуница и Тадић, увек били носиоци њихових листа. Унапред траже алиби за сигуран пораз на тим изборима", рекао је Ивица Дачић, председник СПС-а.
Из коалиције НАДА, која се придружила захтевима опозиције и иницијативе Проглас, оцена да је одржавање избора у Београду 2. јуна, корак у добром смеру. Позивају да се спречи злоупотреба права на пребивалиште и обезбеди равноправна заступљеност у медијима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.